Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska
United Kingdom of Great Britain and Ireland
 Kráľovstvo Veľkej Británie
 Írske kráľovstvo
1801 – 1922 Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska 
Írsky slobodný štát 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Hymna: God Save the King/Queen (Boh ochraňuj kráľa/kráľovnú)
Geografia
Mapa štátu
Rozloha
315,093 km² km²
Obyvateľstvo
Počet obyvateľov
1801: 16 000 000
1911: 45,370,530
Štátny útvar
Predchádzajúce štáty:
Kráľovstvo Veľkej Británie Kráľovstvo Veľkej Británie
Írske kráľovstvo Írske kráľovstvo
Nástupnícke štáty:
Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska
Írsky slobodný štát Írsky slobodný štát

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska (angl. United Kingdom of Great Britain and Ireland) bolo založené 1. januára 1801 v súlade s podmienkami Dohody o únií z roku 1800, ktorými boli zjednotené samostatné kráľovstvá Veľkej Británie a Írska. V roku 1922 dvadsať šesť z tridsiatich dvoch oblastí Írska vystúpilo z únie a založilo Írsky slobodný štát (neskôr Írska republika) a tak je v roku 1927 v britskom parlamente schválený názov "Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska".

Jeho obdobie začína keď novovytvorené Spojené kráľovstvo začalo porážať Francúzsko v napoleónskych vojnách v roku 1814. Ako priamy dôsledok toho, britské impérium sa stalo predovšetkým svetovou veľmocou pre budúce storočia. Vo Veľkej Británii a na severo-východe Írska začala industrializácia rýchlo, zatiaľ čo v zvyšku Írska nie čo sa prejavilo na prehĺbení hospodárskych a sociálnych rozdielov medzi nimi. Devastujúci hladomor a obnovenie vládnej nečinnosti v polovici 19. storočia, viedlo k demografického kolapsu vo väčšine Írska, a zvýšenému volaniu po írskej pozemkovej reformy a preneseniu výkonnej moci. Počas a po prvej svetovej vojne došlo k vzostupu írskeho nacionalizmu a fyzickej sily republikanizmu čo nakoniec vyvrcholilo do Írskej vojny za nezávislosť, a v roku 1922 sa časť Írska oddelila a vytvorila Írsky slobodný štát zatiaľ čo severo-východ sa rozhodo zostať súčasťou Spojeného kráľovstva ako Severné Írsko.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku United Kingdom of Great Britain and Ireland na anglickej Wikipédii.