Spojler (automobil)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zadný spojler na vozidle Porsche 911 GT3

Spojler je prvok na niektorých automobiloch, ktorý má podobu výbežku z karosérie alebo prídavného prvku a slúži spravidla na zmenu prúdenia vzduchu okolo vozidla (potom sa volá aj aerodynamický stabilizátor) alebo má prípadne len dizajnové účely. Ak má podobu "predsunutej dosky", najmä dosky obtekanej vzduchom z oboch strán, nazýva sa aj prítlačné krídlo či krídlo. Niekedy sa prítlačné krídla nepovažujú za podmnožinu spojlerov, ale za samostatný termín existujúci popri spojleroch.

Najmä prítlačné krídla majú spravidla za účel zvýšenie prítlaku automobilu k vozovke, čo zlepšuje stabilitu a ovládateľnosť vozidla vo vyšších rýchlostiach.

Na vozidlách sú najznámejšie predovšetkým zadné spojlery (alebo zadné krídla) montované v zadnej časti vozidla (buď na odtrhovej hrane strechy alebo veka batožinového priestoru). Existujú však aj predné spojlery, ktoré majú za úlohu znižovať tlak vzduchu pod vozidlom. Predné spojlery bývajú menej nápadné a zvyčajne bývajú súčasťou predného nárazníka.

Ako každý aerodynamický prvok, aj spojlery podliehajú fyzikálnym zákonom dynamiky - každé krídlo musí mať presne určenú geometriu rovnako ako je to aj pri lietadlách.

Materiály[upraviť | upraviť zdroj]

Akrylonitrilbutadiénstyrén - väčšina výrobcov originálnych doplnkov vyrába spojlery z liateho plastu ABS s rôznymi prímesami, ktoré spolu tvoria lacný, plastický, ale krehký materiál. Krehká stavba je hlavnou nevýhodou plastových variantov.

Sklolaminát - používa sa na výrobu automobilových dielov pre nízke náklady na výrobný proces. Sklolaminátové spojlery sa skladajú zo sklolaminátovej výplne upevnenej syntetickým dechtom. Laminát je dostatočne trvanlivý a funkčný, ale je nerentabilný pre sériovú výrobu.

Kremík - v počiatkoch veľa autodielov bolo vyrábaných z kremík-organických polymérov. Hlavnou výhodou tohto materiálu je fenomenálna plastickosť. Kremík má veľmi vysokú tepelnú charakteristiku a zaisťuje dlhú životnosť výrobku.

karbónový kompozit (karbón, uhlík) - je to najmladší materiál na trhu s autopríslušenstvom. Karbón je ľahký, odolný, ale veľmi drahý materiál. Na rozdiel od bežného sklolaminátu tuhnutie spojovacej živice sa koná v tlakovej komore pri vysokých teplotách.

Iné použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Ťahač Mercedes-Benz Actros so spojlerom umiestneným na streche kabíny

Ťažké nákladné automobily ako sú ťahače, môžu mať spojler na streche kabíny, aby sa pretiahla výška, keď je kabína nižšia ako je náves, čo vytvára veľmi neaerodynamický efekt. Na ťahačoch sa spojlery používajú predovšetkým na úsporu paliva a nie na zlepšenie ovládateľnosti.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]