Stará Nitra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Stará Nitra pozri Stará Nitra (rozlišovacia stránka).
Stará Nitra
Rieka
Štát Slovensko Slovensko
Región Nitriansky kraj
Okresy Nové Zámky, Komárno
Prameň z rieky Nitry (spojovací kanál – preložka západne od Nových Zámkov)
Ústie do rieky Váh pri Komárne (vedľa vedľa komárňanskej časti mesta Lándor)
 - poloha Komárno
 - výška 107 m
 - súradnice 47°46′55″S 18°08′07″V / 47,781946°S 18,135381°V / 47.781946; 18.135381
Dĺžka 21,5 km
Povodie 207,75 km² (20 775 ha)
Tok rieky na mape
Tok rieky na mape
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Stará Nitra (predtým Nitra, resp. jej časť dolná Nitra) je pôvodné koryto slovenskej rieky Nitry v úseku od Nových Zámkov po Komárno, kde sa vedľa komárňanskej časti mesta Lándor vlieva do Váhu ako jeho ľavostranný prítok.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodná rieka Nitra týmto korytom tiekla pred vybudovaním jej nového, skráteného koryta medzi Novými Zámkami a Komočou, kde sa v súčasnosti vlieva do Váhu ako jeho ľavostranný prítok. Rieka Nitra pritekajúca k Novým Zámkom od severu ich obteká z východu a juhu a na západe od nich sa rozdeľuje na nové koryto s názvom Nitra, ktoré tečie západným smerom k svojmu novému ústiu do Váhu (pri Komoči), a pôvodné koryto s názvom Stará Nitra, ktoré tečie smerom na juh. Stará Nitra je napájaná vodou z Dlhého kanála pomocou zhýbky vybudovanej pod spojovacím kanálom (preložkou) a prietoky má regulované podľa prietoku v samotnej rieke Nitre a v Dlhom kanáli, ktorý rieka Nitra priberá sprava.

Stará Nitra smerujúc južne obteká obce Nesvady a Imeľ, ktoré ležia na jej na ľavom brehu, následne aj Martovce, pri ktorých sa do nej vlieva najprv sprava Martovský kanál a potom zľava Stará Žitava (106,9 m n. m.). Napokon v blízkosti komárňanskej časti mesta Lándor, ktorú má na pravom brehu, priberá sprava Lándorský kanál a severne od Komárna sa vlieva do Váhu. V oblasti ústia Starej Nitry sa rozkladá Národná prírodná rezervácia Apálsky ostrov.

Pred skrátením toku rieky Nitry s ústím do Váhu (pri Komoči) sa Starou Nitrou nazývala dnešná Malá Nitra, ktorá sa odpája od rieky Nitry v časti mesta Nitra-Dolné Krškany a spája s ňou za časťou mesta Šurany-Nitriansky Hrádok (pred Bánovom).

Dĺžka[upraviť | upraviť zdroj]

Stará Nitra má celkovú dĺžku 21,5 km. Dĺžka siete kanálov je 36,66 km.

Povodie, odvodňované územie[upraviť | upraviť zdroj]

Celková rozloha povodia – odvodňovaného územia, vrátane Martovského a Lándorského kanála, je 207,75 km² a skladá sa z 3 častí:

  1. Odvodňované územie v oblasti pod preložkou Nitry medzi ľavostrannou hrádzou Váhu a pravostrannou hrádzou Starej Nitry (Odvodňovacia sústava Martovce) má plochu 63,00 km². Hlavným odvodňovacím kanálom je Martovský s celkovou dĺžkou 14,20 km.
  2. Odvodňované územie v oblasti medzi Starou Nitrou a Starou Žitavou (Odvodňovacia sústava Martovce – zhybka) má plochu 30,25 km². Hlavným odvodňovacím kanálom je Kanál Aňala-Martovce, ktorý je dlhý 10,66 km.
  3. Odvodňované územie v oblasti medzi Váhom a Starou Nitrou pod sútokom so Starou Žitavou (Odvodňovacia sústava ČS Lándor) má plochu približne 114,50 km². Hlavným odvodňovacím kanálom je Lándorský kanál, dlhý 11,80 km.

Mestá a obce v povodí (v smere toku)[upraviť | upraviť zdroj]

Nové Zámky, Nesvady, Imeľ, Martovce, Komárno

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • VZN č.1/2008, ktorým sa vyhlasuje „Záväzná časť Územného plánu Veľkého územného celku Nitrianskeho kraja – Zmeny a doplnky č.2“. – Územný plán Veľkého územného celku Nitrianskeho kraja - Zmeny a doplnky č. 2 - Textová časť 3/3. Nitra : Nitriansky samosprávny kraj, 2008, s. 179, 183, 200, 201. Dostupné z Oficiálna stránka Nitrianskeho samosprávneho kraja Archivované 2009-06-26 na Wayback Machine