Stefán Karl Stefánsson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stefán Karl Stefánsson
islandský herec a spevák
Narodenie10. júl 1975
Hafnarfjörður, Island
Úmrtie21. august 2018 (43 rokov)
Reykjavík, Island
Známy vďakaLazyTown
ManželkaSteinunn Ólína Þorsteinsdóttirová (2002–2018)

Stefán Karl Stefánsson (* 10. júl 1975, Hafnarfjörður – † 21. august 2018, Reykjavík) bol islandský herec a spevák. Je známy predovšetkým vďaka roli Robbieho Rottena v detskom seriáli LazyTown.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Kariéra Stefána Karla Stefánssona začala v roku 1994, kedy pracoval ako bábkar pre televíziu.

Neskôr ho Magnús Scheving pozval, aby stvárnil jednu z postáv v druhej hre LazyTown. Scheving vytvoril hry kvôli svojim obavám z mladšej generácie Islandu, ktorej chýbal dostatok fyzického cvičenia. Stefán Karl vysvetlil, že „[Scheving] chcel, aby deti boli zdravšie, a tak vytvoril muzikál LazyTown. Po počiatočnom úspechu s muzikálom sa Nickelodeon nakoniec dohodol s tvorcami LazyTownu, aby vysielal prvých 40 epizód spolu so speciálnym štúdiom postaveným na Islande. Počas prvých rokov na začiatku roka 2000, Stefán Karl spočiatku nerozumel po anglicky.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

V auguste 2016 Stefán Karl oznámil, že mu bol diagnostikovaný cholangiokarcinóm. Následne bola vytvorená kampaň GoFundMe, spisovateľom LazyTownu Markom Valentimom, aby zaplatil svoje životné náklady, keď sa stal príliš chorým na prácu. Kampaň bola popularizovaná rôznymi užívateľmi služby YouTube, ktorí nahrali paródie diela Stefana Karla, čo viedlo k tomu, že sa skladby „We are Number One“ a „The Mine Song“ z LazyTownu stávajú internetovým mémom. V auguste 2017 uvedol Stefán Karl, že je v remisii. Na svojej kampani GoFundMe objasnil, že zatiaľ, čo jeho metastázy boli odstránené po úspešnej operácii pečene v júni 2017, bol stále chorý a odmietol ďalšiu adjuvantnú terapiu.

V marci 2018 bol Stefánovi Karlovi diagnostikovaný neoperovateľný cholangiokarcinóm a uviedol, že podstupuje chemoterapiu k predĺženiu života. V auguste 2018 oznámil, že sa osobne rozhodol prerušiť chemoterapiu a ukončil všetky svoje účty na sociálních sieťach.

Zomrel 21. augusta 2018 vo veku 43 rokov. Jeho žena uviedla, že „podľa priania Stefána nebude žiadny pohreb“.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]