Stehlík ohnivý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stehlík ohnivý

Samček
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Stehlík ohnivý
Swainson, 1820
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Stehlík ohnivý[1] (Carduelis cucullata) je druh vtáka z radu spevavcov z čeľade pinkovité (Fringillidae), vyskytujúci sa v severnej oblasti Južnej Ameriky. V málopočetných skupinách sa prirodzene vyskytuje vo východnej Kolumbii a v štátoch ležiacich na severnom pobreží a stredozápade Venezuely a Guyany. Na ostrove Monos (na Trinidade a Tobagu) je považovaný za vyhynutého. Ako nepôvodný druh bol dovezený aj na Kubu a do Portorika.

Popis a identifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dĺžka: od 10 do 11,5 cm.
  • Dĺžka krídla: 62 až 67 mm u samčekov a 57 až 60 mm u samičiek.

Prvý opis vytvorili v roku 1820, a to na základe pozorovania jedinca odchyteného na území bývalých španielskych kolónií amerického kontinentu.[2]

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Polosťahovavý. Mimo obdobia rozmnožovania sa pohybuje v malých kŕdľoch tvorených 12 – 13 jedincami. Vo Venezuele sa vyskytuje iba individuálne alebo v pároch.

Biotop[upraviť | upraviť zdroj]

O jeho živote vo voľnej prírode sa vie iba málo, preto je ťažké zistiť, v akom prostredí pôvodne žil. Dnes sa vyskytuje hlavne na lúkach s nízkym porastom, na ktorých sa predtým nachádzali otvorené listnaté lesy. Tieto lesy sú často trávnatejšie ako vždyzelené lesy, a to v dôsledku väčšieho množstva svetla, ktoré preniká na zem, keď stromy zhodia listy, čo umožňuje rast trávy.

Žije v polosuchých oblastiach, ktoré sa podobajú savanám, na otvorenom priestranstve, ako aj na suchých a vyprahnutých miestach, kde sú stromy rozptýlené na skalnatých územiach s tŕnistými kríkmi a kaktusmi. Spozorovali ho aj v polovlhkých lesoch Venezuely. V Kolumbii sa našiel v stredných a vyšších stupňoch lesov vo výške od 1 744 do 3 165 m n. m. V Guyane jeho pohyb zaznamenali v riedkych nízkych lesoch (Curatella americana) vo výškach medzi 280 a 1 300 m n. m.

Spev a volanie[upraviť | upraviť zdroj]

Spev je pomerne komplikovaný s veľkou škálou tónov, aj keď nie veľmi melodický. Zvyčajne trvá nepretržite dve až tri minúty. Samčeky aj samičky majú jednoduché alebo dvojité volanie. Prvé produkujú v sede, druhé za letu, pričom súvisí s párením.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne bol jeho výskyt obmedzený na určité územia Venezuely, Kolumbie a Trinidadu a Tobaga. V Portoriku a na Kube zaznamenali výskyt stehlíka červeného po tom, čo im zo zajatia uletelo niekoľko jedincov. Nedávno zaznamenali jeho populácie aj v Guyane, čím sa rozširuje doposiaľ predpokladané územie jeho výskytu. V niektorých okolitých oblastiach Brazílie a Venezuely sa jeho výskyt ešte nepotvrdil.

Vo Venezuele predstavuje jeho súčasný výskyt menej než 20 % pôvodného územia výskytu a považuje sa za jeden z najohrozenejších druhov v krajine. Historické záznamy zahŕňali územia v štátoch Zulia, Barinas, Trujillo, Portuguesa, Lara, Falcón, Yaracuy, Carabobo, Aragua, Miranda, Guárico, Anzoátegui, Sucre, Monagas a vo federálnom dištrikte. Z tohto bohatého zoznamu pôvodného výskytu sú v súčasnosti potvrdené iba dve lokality: jedna v štátoch Falcón a Lara a druhá v územnom trojuholníku, ktorý tvoria štáty Miranda, Guárico a Anzoátegui. Zo šiestich lokalít pri meste Caracas, kde sa tento druh vyskytoval, sa dnes zachovali iba dve predpokladané miesta výskytu v Národnom parku El Ávila. Jeho výskyt sa predpokladá aj na izolovaných územiach v štátoch Barinas a Zulia. Stupeň ohrozenia tohto druhu je taký alarmujúci, že niektorí autori sa boja zverejniť presné miesta jeho výskytu, aby neuľahčili prácu lovcom vtákov. Historické záznamy zahŕňajú malú populáciu v okolí mesta Cúcuta v Kolumbii. V tomto regióne jeho prítomnosť nedávno opäť zaznamenali.[3] Na Trinidade sa tento druh vždy považoval za zriedkavý a v súčasnosti sa označuje ako vyhynutý.[4]

Stehlík ohnivý sa v prvej polovici 19. storočia objavil v Portoriku, najprv privezený v klietkach, aby ho krížili s kanárikmi. Neskôr sa tam usadil ako naturalizovaný druh.[5] Jeho výskyt zaznamenali okolo roku 1856 aj vo voľnej prírode v okolí mesta Santiago de Cuba a na severe ostrova, pričom viacerí odborníci vylúčili, že ide o pôvodný druh, ale domnievali sa, že išlo o vtáky, ktoré unikli zo zajatia a ktoré nedokázali vytvoriť samostatnú populáciu.

V rokoch 2000 až 2003 sa objavilo niekoľko populácií na savanách v oblasti medzi horou Roraima a riekou Rupununi v Guayane, na území zvanom Guayana Esequiba, na ktoré si nárokuje Venezuela. Tieto populácie sú zrejme pôvodné a žijú izolovane vo vzdialenosti väčšej ako 900 km od iných známych populácií. Skúmanie biotopov vhodných pre výskyt tohto druhu v susedných oblastiach Brazílie a Venezuely prinieslo negatívne výsledky.[6]

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Jedince tohto druhu hľadajú semená v nízkej vegetácii a na stromoch. Medzi ich obľúbené patria Wedelia calycina (z čeľade Astrovité), Phoradendron (z čeľade Ochmetovité), strom Curatella a figovník. Na ostrove Trinidad sa živia semenami pleskanky mexickej (Argemone mexicana).

Hniezdenie[upraviť | upraviť zdroj]

Hniezdi spravidla v dvoch obdobiach, v Guyane od mája do júla a od novembra do decembra. Vo Venezuele od marca do apríla a od augusta do septembra. V kolumbijskom meste Cúcuta ho však videli hniezdiť len v októbri. To sa zhoduje s obdobím kvitnutia stromov a rastlín produkujúcimi semená, ktorými sa živia.

Páry sa začínajú vytvárať v apríli počas svadobného letu, ktorý pripomína let motýľov. Samec opustí konárik a preletí na druhý, kde sedí samica. Zvyčajne dochádza k bojom o teritórium s inými samcami. Dominantný samec sa posadí na konárik o niečo vyššie ako protivník, zaujme vodorovnú polohu a rozkmitá krídla. Protivník utečie alebo s ním bojuje zobákom.

Vzniknutý pár sa od miesta hniezdenia veľmi nevzďaľuje (nanajvýš 0,5 km). Hniezdia v kolóniách tvorených malými skupinami, ktoré sú od seba vzdialené asi tridsať metrov.

Dobre maskované hniezdo umiestňujú na koniec najvyššej vetvy stromu. Hniezdo má poľguľovitý tvar s hĺbkou 10 cm a priemerom 12 cm. Stavajú ho z bavlnených vlákien, machu a kúskov suchých bylín, ktoré sú dlhé 2 až 10 cm.

Môže sa stať, že dominantná samica ukradne materiál na stavbu hniezda inej samici. Samec ho síce nestavia, ale zvyčajne sprevádza samicu pri hľadaní materiálu. Párenie prebieha v blízkosti hniezda, kde samica zaujme vodorovnú pozíciu, rozprestrie krídla a vydá dlhé volanie „tee tee tee“. Samice znášajú dve až tri úplne biele alebo jemne bledozelenkasté vajíčka. Veľkosť: 14,7 – 117,8 mm × 10,8 – 13 mm.

Samica na nich sedí 12 dní, pričom ju samec pravidelne kŕmi. Jeho hlavnou úlohou je brániť svoje malé územie pred inými dotieravými vtákmi. Samica kŕmi mláďatá a o päť dní neskôr ich prestane zohrievať, pretože vonkajšia teplota neklesá pod 30 – 32 °C. Po pätnástich dňoch opúšťajú hniezdo. O dva alebo tri dni neskôr postaví samica nové hniezdo a druhýkrát znesie vajíčka. Samec sa zatiaľ stará o mláďatá dovtedy, kým nie sú sebestačné.

Populácia[upraviť | upraviť zdroj]

Uskutočnilo sa niekoľko pokusov s cieľom odhadnúť súčasný počet voľne žijúcich jedincov; tieto odhady však zvyknú byť nepresné a skutočná súčasná veľkosť populácie nie je dosiaľ známa. Odhaduje sa, že počet jedincov v celej Venezuele sa pohybuje od 600 do 800, z toho asi 350 až 500 jedincov sa vyskytuje na západe a ďalších 300 v centrálnej zóne. Iné odhady naznačujú, že v súčasnosti vo voľnej prírode žije asi 4 000 jedincov tohto druhu, z ktorých sa asi 2 500 vyskytuje v štátoch Lara a Falcón. Vzhľadom na počet ulovených jedincov je druhý odhad pravdepodobnejší. Aj keď je zrejmé, že počet jedincov je nízky, stále neexistuje dostatok informácií na udanie presnej veľkosti populácie. V každom prípade je súčasná populácia menšia ako tá v minulosti, pričom väčšina populácií zaznamenaná v minulosti už vyhynula.

Ohrozenie a ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Chov a obchodovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Stehlík ohnivý už od začiatku priťahoval pozornosť európskych chovateľov vtákov pre svoju krásu, vzhľad, učenlivosť a kvalitu spevu.[7]

Predpokladá sa, že prvé jedince začali do Európy privážať v 18. storočí. Prvý opis tohto druhu vznikol vďaka pozorovaniu jedinca chovaného v zajatí, pričom išlo s veľkou pravdepodobnosťou o jedinca chovaného v Španielsku.[2] Išlo zrejme o bežný druh vtáka vo vedeckých zbierkach, múzeách a zoologických záhradách a od roku 1840 bol predmetom porovnávacieho anatomického skúmania živočíšnej ríše.

V Nemecku sa jeho chov stal populárnejším v 70. rokoch 19. storočia, pričom sa predával v niekoľkých špecializovaných obchodoch v Hamburgu, ale aj v Londýne. Kríženie stehlíka ohnivého s kanárikom vnímali na výstave hydiny v Hamburgu v roku 1877 ako novinku hodnú vyznamenania.[7]

Súčasný stav[upraviť | upraviť zdroj]

Tento vták by mohol v blízkej budúcnosti vo voľnej prírode vyhynúť, ak sa jeho odchyt a obchodovanie s ním nezačnú kontrolovať. Ohrozenie druhu sa považuje za extrémne, čo spôsobilo aj vážny dopad na celú populáciu, pričom sa odhaduje, že väčšina populácií vyhynula a súčasná oblasť výskytu je iba ich zvyškom. Na stav tohto druhu sa upozorňovalo už na začiatku minulého storočia. V roku 1952 ho Medzinárodná únia na ochranu prírody klasifikovala ako ohrozený druh a najnovšia verzia červeného zoznamu ho klasifikuje ako kriticky ohrozený, vyžadujúci si naliehavé opatrenia.

Ohrozenie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnou príčinou kritického stavu, v ktorom sa v súčasnosti stehlík ohnivý nachádza, je ťažba dreva v jehe biotope. Ďalšou príčinou je nelegálny odchyt a obchodovanie s týmto druhom, pričom tieto praktiky sa používajú už od roku 1835. V polovici minulého storočia sa jeho perie bežne používalo aj ako ozdoba na klobúky. Nadmerné obchodovanie je silne spojené s krížením tohto druhu kanárikami, s cieľom vytvoriť červených kanárikov. Príchod červených kanárikov predstavoval prevrat v chove a obchodovaní s kanárkmi a zároveň aj začiatok konca stehlíka červeného. Situácia je ešte vážnejšia, pretože požadovaná červená farba kanárika sa po niekoľkých generáciách vytráca a treba ju obnoviť opätovným krížením. V dôsledku tejto situácie dosiahol stehlík červený na medzinárodnom trhu astronomické ceny a na národnom trhu predstavoval druh vtáka, za ktorého dostal lovec najlepšiu ponuku. Hovorí sa, že v niektorých oblastiach obchodníci stále kupujú stehlíka červeného od miestnych výmenou za elektrospotrebiče. Počet odchytených a vyvezených jedincov dosahuje vysoké úrovne aj napriek tomu, že populácie tohto druhu sa stále zmenšujú. Odchyt aj naďalej prebieha a obchodovanie s týmto druhom je stále výhodné a obľúbené.

Ochranné opatrenia[upraviť | upraviť zdroj]

Stehlík ohnivý je vo Venezuele chráneným vtákom, a to podľa rozhodnutia č. 439 z 12. 7. 1982 zákona č. 32619. Obchodovanie s ním reguluje CITES, ktorý o tomto druhu hovorí v Prílohe I., vďaka čomu sa kontroluje preprava cez ostrov Curaçao, krajinu, ktorá slúžila ako most medzi Venezuelou a Európou pre obchodovanie so stehlíkom červeným.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KOVALIK, Peter, et al. Slovenské mená vtákov sveta [online]. Bratislava: SOS/BirdLife Slovensko, 2010, rev. 2020-04-23, [cit. 2021-11-09]. Dostupné online.
  2. a b William Swainson, 1820, Zoological illustrations, or, Original figures and descriptions of new, rare, or interesting animals : selected chiefly from the classes of ornithology, entomology, and conchology, and arranged on the principles of Cuvier and other modern zoologists. London: Printed by R. and A. Taylor for Baldwin, Cradock, and Joy; and W. Wood. Disponible en Biodiversity Heritage Library, ilustración, descripción.
  3. López-Lanús, B. (2000): Carduelis cucullata aún sobrevive en Colombia. Boletín de la Sociedad Antioqueña Ornitología. 11:89-91.
  4. Coats, S.; Phelps, Jr., W. H. (1985). «The Venezuelan Red Siskin: Case history of an endangered species». Ornithological Monographs 36.
  5. Raffaele, H. A. (1983): The raising of a ghost--SPINUS CUCULLATUS in Puerto Rico. Auk 100:737-739.
  6. Robbins, M. R., M. J. Braun, and D. W. Finch. (2003): Discovery of a population of the endangered Red Siskin (Carduelis cucullata) in Guyana. Auk 120:291-298.
  7. a b [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online. , ver página