Stoličný potok (prítok Čiernej vody)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stoličný potok
Potok
Štát Slovensko Slovensko
Okres Pezinok, Senec, Galanta
Prameň na východnom svahu Veľkej homole
 - poloha Malé Karpaty
 - výška 470 m
Ústie Čierna voda
Dĺžka 38,9 km
Povodie 240,9 km² (24 090 ha)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Stoličný potok alebo Sisak je vodný tok na juhozápadnom Slovensku, preteká územím okresov Pezinok, Senec a Galanta. Je to ľavostranný prítok Čiernej vody s dĺžkou 38,9 km a je tokom III. rádu. Priemerná lesnatosť povodia dosahuje 20%.

Stoličný potok je typom nížinného vodného toku, s maximálnym odtokom vo februári a v marci. Podunajskou nížinou preteká čiastočne upraveným a napriameným korytom, ktoré križuje niekoľko zavlažovacích kanálov. Preteká úrodnou oblasťou tzv. Uľanskej mokrade a severne od Stoličného potoka začína Trnavská tabuľa. Okolie potoka je miestami porastené lužnými drevinami. Vodná hladina býva niekedy, hlavne v lete, zarastená vodným rastlinstvom.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Malých Karpatoch, v podcelku Pezinské Karpaty, na východnom svahu Veľkej homole (709,2 m n. m.) v nadmorskej výške okolo 470 m n. m..

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Spočiatku tečie na východ cez rekreačnú oblasť Harmónia, ešte na jej území sa stáča prechodne na juh a zľava priberá vedľajšie rameno Vištuckého potoka. Preteká vinohradníckou oblasťou a následne vstupuje do intravilánu mesta Modra a zároveň do Podunajskej pahorkatiny (podcelok Trnavská pahorkatina). Na území mesta priberá najprv pravostranný prítok z juhovýchodného svahu Peprovca (471,6 m n. m.), potom opäť sprava prítok z južného svahu Malej Homole (638,1 m n. m.). Južne od mesta sa na ľavom brehu oddeľuje vedľajšie rameno, na ktorom je vybudovaná malá vodná nádrž.

Následne priberá pravostranný Trniansky potok a mení smer toku na juhovýchod. Sprava následne priberá prítok vznikajúci východne od obce Vinosady, z ľavej strany Procházkov potok a preteká Šenkvicami. Za obcou priberá zľava Hruškový potok a napája vodnú nádrž Blatné.

Z priehrady už vyteká rozšíreným korytom, pokračuje cez obec Blatné, kde vytvára niekoľko zákrut a vstupuje na Podunajskú rovinu (podcelok Uľanská mokraď, kde koryto križuje Čatajský potok a východným smerom obteká z juhu obec Veľký Grob. Z ľavej strany priberá Vištucký potok, pokračuje východojuhovýchodným smerom oblasťou viacerých kanálov a tiež sústavy rybníkov pri obci Pusté Úľany, najprv štyroch na ľavom brehu, vzápätí priberá ľavostranný Tarnocký kanál a preteká okolo sústavy ďalších štyroch rybníkov na pravom brehu.

Potom sa stáča na juhovýchod a tečie súbežne s pravobrežným kanálom Boldog-Sládkovičovo. Za osadou Nový dvor sa stáča na juh, sprava priberá spomenutý kanál, preteká západným okrajom mesta Sládkovičovo a oblúkom sa v katastrálnom území obce Veľké Úľany vlieva v nadmorskej výške cca 118 m n. m. do Čiernej vody.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]