Stolný futbal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Stolný futbal je stolová hra väčšinou pre štyroch hráčov – dvaja útočníci a 2 obrancovia. (poprípade 1 na 1 Alebo 4 na 4). Panáčikovia sú umiestnení v rôznom počte na ôsmich priechodných alebo teleskopických tyčiach. Obranca hrá s jedným brankárom a s dvoma obrancami (dvojkou), útočník so stredovým radom s piatimi panáčikmi (päťky, čiže Gróf) a s útočnou radou s tromi panáčikmi (trojky). Cieľom hry je dať protihráčovi čo najviac gólov.

Názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku je stolný futbal známy pod názvom kalčeto. V Trnave sa nazýva aj kalčeta. Najbežnejšie anglické názvy pre stolný futbal sú table football, footzy, bar football a foosball, najpoužívanejší názov však je table soccer. Medzi francúzskymi hráčmi je známy ako baby-foot. Pôvodný názov Foosball je voľný prepis nemeckého slova "Fußball", ktorý sám o sebe znamená jednoducho futbal.

V Nemecku a v Rusku je hra najčastejšie nazývaná Kicker. V Taliansku sú najviac používané mená biliardino a calcio balilla. V Maďarsku sa nazýva csocsó. Prostredníctvom Brazílskych regiónov, dostal niekoľko mien, ako toto, pebolim alebo fla-flu. V Španielsku je hra nazývaná futbolín. V Čile je hra známa ako TACA TACA. V Argentíne je stolný futbal známy ako metegol. V Guatemale je hra nazývaná futillo. V Peru je hra známa ako fulbito de mesa alebo futbolín. V ostatných krajinách Latinskej Ameriky sa stolnému futbalu hovorí canchitas alebo futbolito. V Bulharsku je hra prezývaná djaga.

V Turecku sa hra nazýva langırt. V Portugalsku zasa matraquilhos. V Holandsku je hra nazývaná tafelvoetbal alebo kicker. V Kanade je stolný futbal všeobecne známy ako gitoni (kde gettone alebo token znamená musieť hrať hru), Foosball a baby-foot v Quebecu. V Južnej Afrike sa stolnému futbalu hovorí Ta-Ta box. V Poľsku sa nazýva piłkarzyki, čo v preklade znamená "malí futbalisti". V perzštine, sa volá "futbal DASTA", čo znamená, ručný futbal.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci patenty pre podobné hry existujú už od roku 1890, hru Stolný futbal ako ju poznáme dnes vynašiel Harold Searles Thornton v roku 1921 a patentoval ju v roku 1923. (Veľká Británia, číslo patentu: 205,991, žiadosť zo dňa 14. Októbra 1921, potvrdená: 1. Novembra 1923).

Tento koncept hry bol vytvorený po tom, ako Harold bol na zápase svojho najobľúbenejšieho futbalového mužstva F.C. Tottenham Hotspur (bol zanietený fanúšik). Chcel, aby hru, ktorá presne replikuje futbal mohol zahrať aj doma. Inšpiroval sa zápalkovou škatuľkou. Zápalky, ktoré ležali v škatuli mu dali základ pre hru.

Jeho strýko, rezident Spojených Štátov Amerických Louis P. Thornton, ktorého raz v Portlande (Oregon) prišiel navštíviť Harold a priniesol tak svoju inšpiráciu späť do USA kde bol tento vynález patentovaný v roku 1927 (Spojené štáty, číslo patentu 1,615,491). Tento patent však nakoniec vypršal.

V roku 2002 sa stolný futbal usídlil vo Francúzku, kde vznikla Medzinárodná Stolno-futbalová federácia (International Table Soccer Federation), tiež známa ako ITSF. Vznikla s poslaním podporovať šport stolný futbal, organizovať športové turnaje, regulovať medzinárodné súťaže a snahou zaradiť hru medzi olympijské disciplíny v spolupráci s Medzinárodným olympijským výborom (IOC) a Medzinárodnou športovou federáciou (GAISF).

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku hry sa loptička hádže do ihriska otvorom na bočnej strane stola alebo sa jednoducho umiestni pri nohách figúrky v centre stola. O počiatočnej rozohrávke rozhodne hod mincou. Hráči ovládajú loptu pomocou figúr umiestnených na tyčiach a snažia sa kopnúť loptu do bránky súpera. Profesionálni hráči strieľajú loptičku rýchlosťou až 56 km/h.

Podľa pravidiel môže hráč otočiť tyčou maximálne o 360 stupňov (angl. spinning). Inak je tento zákrok považovaný za faul. Existuje mnoho variácií pravidiel. V niektorých variáciách smie hráč rotovať s figurínami tak dlho, pokiaľ ich bude mať pod kontrolou. Vo všeobecnosti sú strely, ktorý rotácia bude mať plných 360 stupňov povolené. Nazývajú sa Snake. Od založenia ITFS sa pravidlá stali štandardizované na väčšine medzinárodných súťaží. Ale od januára 2012 je na Majstrovstvách sveta a Svetových pohárov povolené používať aj dve plné 360 stupňové rotácie. O víťazovi je rozhodnuté vtedy, keď jeden tím skóruje vopred stanovený počet gólov, zvyčajne päť, desať alebo jedenásť v hre. Keď sa hrajú súťaže pod názvom Bonzini (hrajú sa na špeciálnych stoloch Bonzini), cieľové číslo pre výhru je sedem. Varianty pravidiel tiež umožňujú vyhrať zápas kontumačne v prípade, ak sa súper nedostaví k hraciemu stolu do 15 minút od vyhlásenia zápasu.

Stoly stolného futbalu sa môžu líšiť vo veľkosti, ale typický stôl je asi 120 cm dlhý a 61 cm široký. Stôl zvyčajne obsahuje osem riadkov tyčí na ktorých sú umiestnené figúrky, ktoré môžu byť zhotovené z plastu, dreva, kovu alebo aj zo špeciálnych uhlíkových vláken. Každý tím zložený z jedného alebo dvoch hráčov ovláda 4 tyče jednej farby. Figurín je dokopy jedenásť, presne ako v klasickom futbale.

Stolný futbal môžu hrať dvaja individuálni hráči (dvojhra) a tiež aj štyria hráči (štvorhra), kde existujú tímy dvoch ľudí na oboch stranách. V takomto prípade jeden hráč riadi dva obranné rady hráčov a ďalší hráč riadi stred ihriska a útočnú tyč. Pri neformálnych zápasoch nie je žiadnou výnimkou jeden hráč proti dvom a naopak.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]