Stráž obrany štátu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pamätník obrancom hraníc ČSR v Libereckom kraji

Stráž obrany štátu (skrátene SOŠ, čes. Stráž obrany státu (SOS)) bola ozbrojená zložka v Česko-Slovensku, ktorá existovala v rokoch 19361939. Vznikla nariadením vlády ČSR číslo 270/1936 zo dňa 23. októbra 1936. Jej hlavnou úlohou bolo zabezpečovať neporušiteľnosť štátnej hranice a nedotknuteľnosť štátneho územia ČSR. Okrem toho sa podieľala aj na zabezpečovaní verejného poriadku a vykonávaní úkonov spojených s colnou správou.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pred založením Stráže obrany štátu chránila štátne hranice ČSR výlučne finančná stráž riadená Ministerstvom financií ČSR.

Spočiatku boli členmi SOŠ len príslušníci četníctva, finančnej stráže a štátnej polície. Neskôr sa uskutočnil nábor, na základe ktorého bolo prijatých viacero dobrovoľníkov z radov civilných obyvateľov.

Príslušníci SOŠ boli nasadení na strážne pozície na hraniciach v rámci mobilizácie v máji 1938. V pohotovosti zostali až do októbra, resp. novembra 1938. Na viacerých miestach došlo k stretu týchto jednotiek s ozbrojenými jednotkami Sudetonemeckej strany, s jednotkami Szabadcsapatok a Rongyos gárda, ako aj s ukrajinskými nacionalistami na Podkarpatskej Rusi.

K zániku ozbrojenej zložky v rámci ČSR došlo spoločne s rozpadom štátu v marci 1939. SOŠ zdedili nástupnícke štátne útvary Protektorát Čechy a Morava a Slovenský štát, avšak v oboch postupne došlo k jej zrušeniu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]