Strážcovia Galaxie (komiks)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Strážcovia Galaxie (v anglickom origináli Guardians of the Galaxy) sú fiktívny tím superhrdinov, vystupujúci v komiksoch amerického vydavateľstva Marvel Comics, ktoré sa odohrávajú predovšetkým vo vesmíre.

Pôvodný tím, ktorého autormi sú scenárista Arnold Drake a ilustrátor Gene Colan, sa po prvýkrát predstavil v čísle 16 série Marvel Super-Heroes v roku 1969. V priebehu 70. a 80. rokov sa sporadicky objavoval v rôznych komiksoch, samozrejme v roku 1990 získal vlastnú komiksovú sériu, ktorá vychádzala až do roku 1995 a mala celkovo 62 čísiel. Ku členom tejto pôvodnej skupiny patrí major Vance Astro, Charlie-27, Martinex, Yondu, Starhawk, Nikki, Aleta Ogord, Replica, Talon a Yellowjacket.

V roku 2008 sa v príbehu série Annihilation: Conquest č. 6 objavil nový tím Strážcov Galaxie, ktorého autormi sú scenáristi Dan Abnett a Andy Lanning. V rokoch 2008 až 2010 vychádzala samostatná komiksová séria, ktorá mala 25 čísiel. Medzi členov tohto tímu patria Warlock, Drax the Destroyer, Gamora, Quasar, Rocket Raccoon, Star-Lord, Groot, Mantis, major Victory (aka Vance Astro), Bug, Jack Flag, Cosmo the Spacedog a Moondragon.

Na motívy komiksu bol v roku 2014 natočený celovečerný film Strážcovia Galaxie, ktorý je súčasťou série a širšieho fikčného sveta Marvel Cinematic Universe. Hlavnú rolu vo filme hrajú postavy z nového tímu na čele so Star-Lordom, významnou postavou je ale aj Yondu. Vďaka komerčnému úspechu vznikol nadväzujúci film Strážcovia Galaxie 2 (kde sa v menších rolách objavili aj ďalšie postavy pôvodného tímu) a je pripravovaná aj tretia časť.

Publikačná história[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný tím (1969)[upraviť | upraviť zdroj]

Tím bol po prvýkrát predstavený v komiksovom zošite Marvel Super-Heroes #18 (január 1969), scenáristu Arnolda Drakea a ilustrátora Genea Colana, aj prostredníctvom dobrého predaja zošitu sa tím znovu objavil až o pät rokov neskôr v zošite Marvel Two-In-One #4–5 (júl – september 1974). Scenárista Steve Gerber si tím obľúbil a znovu ho použil v zošitoch Giant Size Defenders #5 a Defenders #26–29 (júl – november 1975).

Vlastnú kontinuálnu sériu získal tím v komiksovom titule Marvel Presents #3 (od februára 1976), sériu písal Steve Gerber, redesign kostýmov uskutočnil ilustrátor Dave Cockrum. Gerber opustil sériu už po siedmich číslach, kedy sa novým scenáristom stal Roger Stern. Po dvoch ďalších číslach bola séria kvôli zlému predaju ukončená číslom 12 (august 1977). Tím sa následne sporadicky objavoval v príbehoch iných hrdinov (Avengers, Ms. Marvel, Thor atď). V komiksovom zošite Marvel Two-in-One #69 z roku 1980 došlo k prepísaniu minulosti jednej z hlavných postáv tímu, čím došlo k oddeleniu medzi linearitou budúcnosti, z ktorej Strážcovia prišli a budúcností, ku ktorej smerovalo hlavné univerzum vtedajšieho Marvelu. To zapríčinilo, že sa tím v nasledujúcej dekáde neobjavil v žiadnom komikse.

V roku 1989 sa vtedajší šéfredaktor Marvelu Tom DeFalco rozhodol tím oživiť. Dôvodom bola snaha nadviazať na popularitu televizného seriálu Star Trek: Nová generace. DeFalco v tej dobe dokonca uvažoval o kompletnom prepísaní postáv a nových členoch tímu, avšak dal prednosť vízii scenáristu a ilustrátora Jima Valentina, ktorý chcel naďalej pracovať so starým tímom zo sedemdesiatych rokov. V júni 1990 sa tak začala vydávať prvá séria Guardians of the Galaxy, ktorá sa dočkala 62 čísiel. Sériu písal a ilustroval Jim Valentino, ktorý do nej vniesol prvky komédie a zábavy, namiesto drsných a temnejších príbehov typických pre deväťdesiate roky. Po odchode Valentina z Marvelu, aby založil Image Comics, sériu v roku 1992 v čísle 29 prevzal Michael Gallagher. Ten ju písal až do roku 1995, kedy bola číslom 62 ukončená. V roku 1994 bola tiež vydaná spin-off miniséria s názvom Galactic Guardians.

V roku 2008 bol tím Strážcov galaxie kompletne prepísaný a prepracovaný. Scenáristi Dan Abnett a Andy Lanning vytvorili nových členov tímu, nové pôvody postáv, nové prostredia aj iné časové línie. Pôvodný tím v novej komiksovej sérii hosťoval v číslach 12–17 a 25. V roku 2014 sa pôvodný tím dočkal novej vlastnej série s názvom Guardians 3000, ktorú písal tiež Abnett.

Nový tým (2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudia v kostýmoch inšpirovaných postavami zo sveta Strážcov galaxie.

Výsledkom udalostí v príbehovej línii Annihilation: Conquest došlo ku kompletnému prepracovaniu tímu. Druhá samostatná séria komiksu Guardians of the Galaxy sa začala vydávať v máji 2008 z pier Dana Abnetta a Andyho Lanninga. Séria bola ukončená v roku 2010 v čísle 25. Príbeh bol dopovedaný v crossoveri The Thanos Imperative #1–6. Tím bol znovu použitý v komikse Avengers Assemble #4–8 (jún až október 2012).

Po relaunchi Marvel univerza známom ako Marvel NOW! dostal tím novú sériu, ktoru písal Brian Michael Bendis a ilustroval Steve McNiven, na podporu predaja sa k tímu pridal aj Iron Man. Po veľkom úspechu filmu z roku 2014 dostali vlastnú sériu aj jednotlivé postavy tímu – Star-Lord, Rocket Racoon a Groot.

Počas reštartu All-New, All-Different Marvel sa novej série chopili Brian Michael Bendis a Valerio Schiti. V tejto dobe dostali vlastné série tiež Drax a Gamora.

Fiktívne biografie postáv[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný tím (1969)[upraviť | upraviť zdroj]

Tím pôsobí v 31. storočí alternatívnej budúcnosti Marvel univerza s označením Zem-691. Pôvodnými členmi tímu boli Major Vance Astro (neskôr známy ako Major Victory), pozemský astronaut z 20. storočia, ktorý strávil tisíc rokov na ceste ku Alfa Centauri. Ďalej Martinex T'Naga, a kryštalické stvorenie z Pluta; Captain Charlie-27, vojak z Jupitera a Yondu Udonta, modrý "vznešený divoch" z Centauri IV. Každý z menovaných je posledným zástupcom svojho druhu a spoločne zostavia tím, aby zakročili proti Badoonom, mimozemskej rase, ktorá sa snaží dobyť Slnečná sústavu. Počas boja proti Badoonom tím pribral ešte troch ďalších členov – záhadný manželský pár, ktorý tvorí Starhawk a Aleta, a ďalej Nikki, geneticky vylepšené dievča z Merkúra. Tím následne cestuje späť do 20. storočia, kde sa stretáva s klasickými hrdinami Marvelu.

V dalších príbehoch sa musia bojovať napríklad proti božskej entite Korvacovi, proti ktorému bojujú po boku Avengers. Postupne tiež priberali nových členov tímu.

Nový tím (2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Po invázii armády Kree (v Annihilation: Conquest) vytvorí Star-Lord nový tím ochráncov galaxie. Tím okrem neho tvorí Adam Warlock, Drax the Destroyer, Gamora, Phyla-Vell (ako nový Quasar), Rocket Raccoon a Groot, s Mantis ako podporným charakterom. Na začiatku tímu pomáha superhrdina Nova z intergalaktickej policajnej jednotky Nova Corps.

Vydané komiksy po česky[upraviť | upraviť zdroj]

V Česku vydáva komiksové knihy Strážcov galaxie nakladateľstvo CREW a Hachette Fascicoli.

Vlastné série[upraviť | upraviť zdroj]

Eventy a crossovery[upraviť | upraviť zdroj]

Film a televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Animované filmy a seriály[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Strážci galaxie na českej Wikipédii.