Stužková slávnosť

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zelená stužka, ktorá je pripínaná študentom na slávnostný odev

Stužková slávnosť, hovorovo stužková[1], je stredoškolská slávnostná udalosť, konajúca sa pred maturitnou skúškou. Pri tejto udalosti sú spoločensky odetým študentom pripínané zelené stužky na odev triednou učiteľkou, triednym učiteľom, profesorom alebo profesorkou za prítomnosti krstného rodiča (pedagogického pracovníka, ktorý pokrstí stužky) a riaditeľa školy. Zelená stužka má predstavovať nádej, ktorá má pomôcť študentom prejsť maturitnou skúškou.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Tradícia stužkových slávností súvisí so vznikom gymnázií a stredných odborných škôl v bývalom Česko-Slovensku po prvej svetovej vojne. Študenti nemeckých a maďarských gymnázií si stužku pripínali na kabáty už pred vznikom Česko-Slovenska. Podľa etnografky Viery Feglovej pochádzajú začiatky stužkových slávností na našom území z banícko-lesníckej školy v Banskej Štiavnici.[2][3]

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1985 sa stala motívom pre rovnomennú skladbu z albumu Hodina slovenčiny od slovenskej pop rockovej skupiny Elán.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. stužková. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. S. 718.
  2. Eva Adrejčáková, Kveta Fajčíková, Martina Habláková. Navždy sa zachová v pamäti stužková. SME, 2006-12-02. Dostupné online [cit. 2019-10-28].
  3. JANCURA, Vladimír. Stužková nie je záležitosť jednej noci. Pravda, 2010-11-21. Dostupné online [cit. 2019-11-13].

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]