Suborbitálny kozmický let

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Suborbitálny let)
Schéma suborbitálneho letu, A - štart, B - pristátie, G - ťažisko Zeme, S - stratosféra, 1 - vzlet, 2 - mikrogravitácia, 3 - návrat. Zotrvačný let prebieha po elipse, v ktorej ohnisku sa nachádza ťažisko Zeme.

Suborbitálny kozmický let alebo len suborbitálny let je kozmický let, ktorý nedopraví kozmickú loď na obežnú dráhu. Pilotované aj nepilotované suborbitálne lety poslúžili ako testy kozmických lodí a nosných rakiet pre budúce orbitálne lety, ale niektoré dopravné zariadenia boli exkluzívne navrhnuté pre suborbitálne lety ako napríklad pilotované X-15 a SpaceShipOne a nepilotované medzikontinentálne balistické rakety a prieskumné rakety. Zotrvačná fáza suborbitálneho letu navodzuje podmienky blízke mikrogravitácii. V tejto fáze let prebieha po eliptickej dráhe, ktorá však pretína povrch Zeme.

Suborbitálne lety sa nesmú zamieňať s čiastočnými orbitálnymi letmi na nízkej obežnej dráhe Zeme s opustením obežnej dráhy pred dokončením jedného celého obletu, ako napríklad pri Fractional Orbital Bombardment System.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]