Suchohríb hnedý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Suchohríb hnedý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Imleria badia
Synonymá
Xerocomus badius (do 2014)
Boletus badius (do 2014)
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Suchohríb hnedý (staršie: hríb hnedý[2]; ľudovo: masliak, gaštaniak; lat. Imleria badia) je jedlá huba z čeľade hríbovité.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Rastie v ihličnatých a zmiešaných lesoch od júna do novembra a je jednou z najhojnejších hríbovitých húb.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Klobúk s priemerom 40-150 mm je zvyčajne gaštanovohnedej farby, môže sa však vyskytnúť aj v tmavších alebo svetlejších odtieňoch. Jeho pokožka sa dá olúpať iba v malých útržkoch, aj to len zo staršej plodnice.

Hymenofor (výtrusorodá vrstva v spodnej časti klobúka) je vo forme až 20 mm dlhých rúrok krémovožltej až zelenkastej farby. Póry po poranení modrejú, avšak za sucha sa modranie nemusí vôbec prejaviť.

Hlúbik je bez prsteňa, 40-120 mm dlhý a 8-40 mm hrubý. V mladosti má súdkovitý tvar, ktorý sa neskôr rastom mení na valcovitý. Jeho povrch je hnedasto vláknitý na olivovožltom podklade, po poranení taktiež modrie.[3]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IUCN Red list 2018.03. Prístup 18. jún 2022
  2. Názvy tržných jedlých húb. In: Slovenské odborné názvoslovie č. 10 1954, S. 297
  3. Nahuby.sk - Atlas húb - Imleria badia - suchohríb hnedý - suchohřib hnědý [online]. www.nahuby.sk, [cit. 2021-06-09]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]