Samit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Summit)
Britský premiér Tony Blair reční na samite G8 (2005).

Samit (do roku 2002 bol kodifikovaný ako alternatívny aj tvar summit;[1] iné názvy: stretnutie/schôdzka/rokovania/konferencia na najvyššej úrovni, vrcholové/vrcholné stretnutie, vrcholová/vrcholná schôdzka, vrcholové/vrcholné rokovania, vrcholová/vrcholná konferencia; angl. summit meeting, summit conference, summit) je schôdzka, rokovanie resp. konferencia hláv štátov a vlád (prípadne iných vysokých predstaviteľov, napr. ministrov obrany) na najvyššej úrovni.

Medzi najvýznamnejšie samity patrili konferencie, na ktorých sa zišli predstavitelia protihitlerovskej koalície (Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill a Josif Vissarionovič Stalin počas 2. svetovej vojny.

Výraz "summit" bol v tomto význame v angličtine prvý raz použitý v 50. rokoch 20. storočia. Po ukončení studenej vojny sa počet konferencií, označovaných ako samity, zvýšil.

Referencie/Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Krátky slovník slovenského jazyka z roku 1997 aj Pravidlá slovenského pravopisu z roku 2000 uvádzajú tvary samit aj summit ako rovnocenné, ale Krátky slovník slovenského jazyka z roku 2003 už uvádza ako kodifikovaný len tvar samit.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Summit na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).