Super I/O

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Schéma bežnej základnej dosky v PC s integrovanou podporou mnohých zariadení na doske i s možnosťou rozšírenia pomocou slotových konektorov rôznych zberníc
ITE Super I/O čip
SMSC Super I/O čip na základnej doske IBM

Super I/O je skupina komunikačných zariadení (I/O kontrolérov), ktoré sa začali používať na základných doskách osobných počítačov na konci 80. rokov. Pôvodne išlo o prídavné karty, ktoré boli postupne integrované na základnú dosku.

Super I/O čip v sebe kombinuje rozhranie pre rôzne zariadenia s nízkou prenosovou rýchlosťou.

Zvyčajne obsluhuje komunikáciu s týmito perifériami:

Super I/O čip môže obsluhovať aj rozhranie pre ďalšie zariadenia ako je gameport alebo infra port. V niektorých čipoch je tiež zabudovaná kontrola otvorenia počítača. Obsluhou mnohých zariadení v jednom čipe je redukovaný počet súčiastok osadených na základnej doske a tým je zlacňovaná výroba základnej dosky.

Pôvodné super I/O čipy používali komunikáciu priamo s CPU pomocou ISA zbernice. S tým ako sa v PC začala miesto ISA zbernice používať zbernica PCI, stával sa zo super I/O čipov jediný dôvod používania ISA zbernica na základnej doske.

Moderné super I/O používajú pre komunikáciu s CPU tzv. LPC zbernicu miesto ISA. LPC zbernica je bežne pripojená na južný mostík základnej dosky.

Existuje mnoho spoločností, ktoré vyrábajú tieto super I/O čipy, napríklad Nuvoton, ITE, Fintek, and SMSC.

National Semiconductor vyrábal super I/O do roku 2005, kedy túto časť výroby predal firme Winbond.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Super I/O na českej Wikipédii.