Susedia (seriál)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Susedia
Slovenský názov Susedia
Žáner sitkom
Námet Andy Kraus
Peter Marcin
Scenár Andy Kraus
Réžia Peter Marcin
Tomáš Jančo (1. – 3. séria)
Miloš Volný (od 4. série)
Titulná pieseň Pavol Habera – „Ešte stále som tu ja“
Slogan Vaši Susedia
Vaši najobľúbenejší Susedia
Krajina Slovensko Slovensko
Pôvodný jazyk slovenčina
Počet sérií 10
Počet častí 164 (zoznam častí)
Produkcia
Dĺžka časti 30 – 35 min
Vysielanie
Pôvodné 4. september 200631. december 2007
1. január 201826. január 2022
TV Markíza
Obsadenie
Externé odkazy
oficiálna webstránka

Susediaslovenský televízny sitkom. Vysiela sa od jesene 2006 na TV Markíza. Po 11 ročnej pauze mal opäť premiéru v januári 2018.

Seriál vznikol na základoch postáv vytvorených Petrom Marcinom a Andym Krausom v kabaretoch Twister, Uragán a Hurikán. Hlavnými postavami sú horár František Stromokocúr s manželkou Zuzanou a jeho maďarský sused László Komárom s manželkou Ildikó. Okrem nich vystupuje v seriáli aj Marta Sládečková ako susedka Marta Sladká. V druhej sérii k nim pribudli aj ich už dospelé deti Milka a Gergely, v štvrtej sérii potom nová suseda a správkyňa domu Andrejka.

Do bytovky Františka a Zuzany sa nasťahuje László s manželkou Ildikó. Ani František, Lászlov najlepší priateľ, ani Zuzana z toho spočiatku nie sú nadšení. Nadšená z toho je len Marta, ktorá v tom vidí príležitosť nájsť si partnera. Vďaka ustavičným problémom jednej alebo druhej rodiny sa veľmi často stretávajú.

Titulnú pieseň „Ešte stále som tu ja“ k seriálu naspieval Pavol Habera, ktorý zložil aj hudbu, text napísal Andy Ďurica[1][2].

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá séria sa natáčala v priestoroch Domu kultúry Dúbravka v Bratislave, druhá a tretia v štúdiu na bratislavskej Kolibe, od štvrtej série sa nakrúca v Ateliéroch NAD v bratislavskom Ružinove.

Prvá séria sa vysielala každý pondelok o 21:00. Keďže prvá séria bola mimoriadne úspešná, druhá a tretia séria sa už vysielali o 20:00. Susedia sa stali najúspešnejším a najsledovanejším pôvodným slovenským seriálom vyrobeným po roku 1989. Časom dosahovali jednotlivé časti sledovanosť nad milión divákov a podiel na trhu nad 60 %. Vianočná časť 1. série vysielaná 18. decembra 2006 napríklad dosiahla trhový podiel 66 %, čo predstavovalo 1 milión 317-tisíc divákov.[3]

Pôvodne sa seriál mal vysielať len do decembra 2006, kvôli diváckemu úspechu sa v marci 2007 začala vysielať druhá séria, ktorá pokračovala treťou sériou v septembri 2007. Tá bola označená za poslednú a cesty hercov sa rozišli.

Po 10 rokoch však prišli správy o pokračovaní seriálu od 1. januára 2018 so štvrtou sériou.[4][5] Peter Marcin v 10. epizóde 7. série svojej talkshow Neskoro večer oznámil, že v seriáli bude naďalej hrať aj Eva Matejková. Od štvrtej série však v seriáli neúčinkuje postava matky Ildikó.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam postáv seriálu Susedia

František Stromokocúr (Peter Marcin)[upraviť | upraviť zdroj]

Ing. František Stromokocúr (* 16.10.1964, Ružomberok) pracoval ako horár. Študoval na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene. V druhej sérii získal prácu na ministerstve. Ľahko sa rozčúli a jeho obľúbená fráza je „Zuza, nerob paniku!" Pracoval ako správca lesného revíru a stal sa poslancom miestneho zastupiteľstva. Pracoval ako hovorca mestskej časti. S manželkou Zuzanou má dcéru Milku. Má vnuka Evana. Je krstným otcom Ágostona-Františka. V súčasnosti pracuje opäť na lesnej správe.

László Komárom (Andy Kraus)[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: László Komárom

Zuzana Stromokocúrová, r. Králová (Zuzana Tlučková)[upraviť | upraviť zdroj]

Zuzana pracuje ako dílerka, ale v práci sa jej nie vždy darí, a preto svoje „krámy“ predáva Lászlovi. Večne má nejakú potýčku s Ildikó, ale v podstate sú kamarátky. S manželom Františkom majú dcéru Milku. Má vnuka Evana. Je krstnou mamou Ágostona-Františka.

Ildikó Komárom (Viki Ráková)[upraviť | upraviť zdroj]

Ildikó je žena v domácnosti. Jej záľubou je varenie, ale problém je v tom, že to, čo navarí, je málokedy dobré alebo vôbec nie jedlé. V druhej sérii pracuje ako Františkova sekretárka na ministerstve. Jej obľúbená fráza je „Toto nemdopadne dobre!“ a „Nedráždi!“ V súčasnosti pracuje ako zástupkyňa riaditeľa v miestnej škole. S manželom Lázslom majú synov Gergelyho a Ágostona-Františka (* 2019). Je krstnou mamou Evana.

Marta „Krasnodarskaja“ Sladká (Marta Sládečková)[upraviť | upraviť zdroj]

Marta je susedka Františka a Lászla. Celý život si hľadá partnera, no nejako sa jej to nedarí, a tak na začiatku balí Lászla. Marta Sladká je trošku uletená suseda s nezabudnuteľným smiechom. Jej najobľúbenejšia disciplína je nečakaná návšteva jednej z dvoch rodín a namiesto pozdravu jej známe „Neruším?“ V 4. sérii sa objaví ako vdova. Vráti sa z Ruska, kde bola vydatá za bohatého oligarchu.

Milka Komárom, r. Stromokocúrová (Kristína Barancová Pírová)[upraviť | upraviť zdroj]

Emília Komárom (* 22.4. 1987) je dcéra Zuzany a Františka. Prvýkrát sa objavila až v druhej sérii. Vyhodili ju z práce v Paríži. Po francúzsky sa veľa nenaučila, lebo tam boli samí Poliaci. Ako tvrdí Zuza, Milka zdedila po Františkovi všetky nepodarené gény. Je nezodpovedná a nevie sa o seba postarať. Najradšej ju má František, Milka je jeho miláčikom. Františka neoslovuje otec, ale Fero. Dokonca si s ním rada vypije aj pivko. Má syna Evana (* 2018) s kŕmičom z lesnej správy Marekom. Momentálne žije s Gergelyom v spoločnom byte. V 9. sérií mala svadbu s Gergelyom.

Gergely Komárom (Tomáš Majláth)[upraviť | upraviť zdroj]

Je to syn Lászla a Ildikó. Prvýkrát sa objaví až v druhej sérii po návrate zo štúdia v zahraničí. Študuje hru na violončele (base) a je vegetarián. No Zuza a František tvrdia, že Gergely na violončele veľmi hrať nevie a trpia, keď musia počúvať jeho „zavýjanie“. Momentálne žije s Milkou a Evanom v spoločnom byte. V 9. sérií mal svadbu s Milkou.

Andrejka (Dominika Richterová)[upraviť | upraviť zdroj]

Andrejka je nová susedka a správkyňa domu. Prvýkrát sa objavila až v štvrtej sérii. Od 9. série je manželkou doktora Vojtíška.

Anyuci (Aranka Szentpéteryová)[upraviť | upraviť zdroj]

Anyuci je matka Ildikó. Má Alzheimerovu chorobu a večne si mýli mená Lászla a Františka, ale na niektoré veci má veľmi dobrú pamäť. Stále si myslí, že sú Vianoce. Na silvester 2006 sa skamaráti s Františkovou mamou. V 4. sérii sa už neobjaví, pretože sa podľa slov Lászla a Františka nechcene predávkovala kokaínom.

Rodostromy[upraviť | upraviť zdroj]

Komáromci + Stromokocúrovci[upraviť | upraviť zdroj]

† Anyuci
Ján Stromokocúr
Eleonóra Stromokocúrová
László Komárom
Ildikó Komárom
František Stromokocúr
Zuzana Stromokocúrová
Ágoston-František Komárom
Gergely Komárom
Emília Komárom
Marek
Evan

Zoznam častí[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam častí seriálu Susedia
Séria Počet častí Pôvodne vysielané
Premiéra série Finále série
1 17 4. september 2006 31. december 2006
2 17 5. marec 2007 25. jún 2007
3 17 3. september 2007 31. december 2007
4 25 1. január 2018 18. jún 2018
5 14 3. september 2018 3. december 2018
6 14 4. marec 2019 10. jún 2019
7 15 2. september 2019 9. december 2019
8 7 2. marec 2020 7. december 2020
9 30 1. marec 2021 30. august 2021
10 8 12. január 2022 N/A

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.csfd.cz/film/224711-susedia/zajimavosti/
  2. http://korzar.sme.sk/c/5493008/andy-durica-dostat-sa-do-radii-je-velke-umenie.html
  3. Susedov si pozrelo rekordných 1 317 000 ľudí. Pravda. Dostupné online [cit. 2006-12-19].
  4. EXKLUZÍVNE: Susedia po jedenástich rokoch ožijú, Markíza pripravuje nové časti kultového seriálu! [online]. mediaboom.sk, [cit. 2017-09-05]. Dostupné online.
  5. A je to tu! Poznáme presný termín premiéry nových Susedov. markiza.sk. Dostupné online [cit. 2017-12-06]. Archivované 2017-12-06 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]