Svätý Martin (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha ostrova
Politické rozdelenie Svätého Martina
Airbus A330 spoločnosti Corsairfly nad plážou Maho pri pristávaní na letisku Princess Juliana International Airport v holandskej časti ostrova

Svätý Martin (franc. Saint-Martin, hol. Sint Maarten) je tropický ostrov v Karibskom mori, približne 200 km východne od Portorika.

Jeho územie (88 km²) je rozdelené medzi štáty Francúzsko a Holandsko. Južná časť patriaca Holandsku sa nazýva Sint Maarten a je časťou Holandského kráľovstva; severná francúzska časť sa nazýva Saint-Martin a je samostatnou zámorskou správnou korporáciou Francúzska (do januára 2007 bola voľnou súčasťou francúzskeho zámorského departementu a regiónu Guadeloupe).

Je to najmenšie obývané územie rozdelené medzi štáty (nerátajúc jazerá, ktoré ležia na hraniciach Spojených štátov a Kanady).

V južnej, holandskej časti ostrova sa nachádza letisko Princess Juliana International Airport, ktoré je svetoznáme svojím netradičným letovým koridorom pre prílet lietadiel. Keďže prah 2 300m dráhy leží v bezprostrednej blízkosti pobrežia, lietadlá pristávajúce smerom od mora prelietavajú pláž Maho a priľahlú cestu vo veľmi nízkej výške – 10 až 20 metrov nad hlavami ľudí. Vstup na pláž je na vlastnú zodpovednosť.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]