Svatopluk Innemann

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svatopluk Innemann
český režisér, scenárista, kameraman a herec
Svatopluk Innemann
Narodenie18. február 1896
Ľubľana, Slovinsko
Úmrtie30. október 1945 (49 rokov)
Klecany, Česko

Svatopluk Innemann (* 18. február 1896, Ľubľana – † 30. október 1945, Klecany) bol český režisér, scenárista, kameraman a herec, išlo o jedného z priekopníkov českej kinematografie.

Narodil sa ako syn režiséra Rudolfa Innemann a opernej speváčky Ludmily Lvovej-Innemannovej pri ich angažmáne v Slovinsku. Po ich návrate do Prahy sa vyučil údenárom a v roku 1918 sa začal viac zaujímať o prácu pri filme, spočiatku o prácu s kamerou. Spoločne s Ottom Hellerom natočili ako kameramani svoj prvý film, od roku 1919 nakrúcal už samostatne a tiež hral menšie úlohy.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Natáčal rôzne operetky, komédie a melodrámy a je autorom rôznych dokumentárnych a krátkometrážnych filmov. Innemann bol ale predovšetkým režisérom – prvý film režíroval už v roku 1920 – českú rozprávku Červená karkulka, ktorú tiež nasnímal. V roku 1925 nakrútil obľúbenú veselohru Z českých mlýnů a výpravný životopisný film Josef Kajetán Tyl. V rokoch 1919 – 1930 nakrútil 16 filmov nemých. V roku 1931 vstúpil do zvukového filmu (natočil celkom 25 filmov) – a to filmom o Jaroslavovi Haškovi s názvom Poslední bohém so Sašom Rašilov starším v titulnej úlohe a tiež výpravným filmom Psohlavci i komédiou Fidlovačka. Tiež dodnes populárnou veselohrou Muži v offsidu (1931) s Hugo Haasom.

Innemannovým druhým režijným vrcholom je dráma Před maturitou (1932) – v spolupráci s Vladislavom Vančurom, ďalej podarená kriminálka Vražda v ostrovní ulici (1933); bol to prvý film natočený v nových ateliéroch Barrandov. V roku 1933 tiež zachytil atmosféru pútí na kopci Svatého Antonína v láskavej komédii U svatého Antoníčka v hlavnej úlohe s Ljubou Hermanovou. Svoju filmársku činnosť prakticky ukončil v roku 1937 báchorkou J. K. TylaŠvanda dudák. Začal mať problémy s vážnou psychickou poruchou a krízou a od roku 1940 sa liečil. Kritiky sa tiež zmieňovali o jeho umeleckej rozkolísanosti v celom období tvorby. V čase nemeckej okupácie chcel uviesť svoju divadelnú hru (s veľmi problematickou témou); prípadné povojnové vyšetrovanie ale žiadne nebolo.

Zomrel 30. októbra 1945 v Klecanoch u Prahy len v štyridsiatich deviatich rokoch.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

  • Filmu sa venovala a mala tiež role v niektorých manželových réžiách aj Innemannova manželka Zdena Kavková (1896 – 1965). napr.: vo filme Červená Karkulka (a tu hrala tiež Innemannova matka)
  • Svatoplukov brat Miroslav (1894 – 1953) bol premietač filmov, neskôr riaditeľom niekoľkých kín a hercom v epizódnych úlohách

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Svatopluk Innemann na českej Wikipédii.