Sveta Anastasija

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sveta Anastasija (bulharským písmom: Света Анастасия; doslova: Svätá Anastázia) je vulkanický ostrov v Burgasskom zálive v Čiernom mori s rozlohou 0,01 km², ktorý sa nachádza 6,5 km juhovýchodne od Burgasu. Najvyššie pahorky dosahujú 12 metrov. Ako jediný z piatich ostrovov je obývaný.

V rokoch 1945 – 1990 sa ostrov volal Bolševik podľa politických väzňov (väčšinou účastníkov Septembrového povstania) uväznených v koncentračnom tábore (kláštore) na ostrove v roku 1924. O rok neskôr sa väzňom odtiaľ podarilo utiecť a ostrov po roku 1945 presláviť v mocenských kruhoch. V roku 1958 na ňom natáčal bulharský režisér Rangel Vălčanov film Na malom ostrove. V 60. rokoch 20. storočia zo starého kláštora komunisti urobili múzeum a hotel, ktorý dodnes funguje a je rajom turistov.

Ostrov vlastní pravoslávna cirkev, na jeho zveľadení však pracuje bulharský miestny podnikateľ. Nachádza sa tu maják, krčma, malý prístav a niekoľko menších ubytovacích zariadení pre turistov. Mal by sa však doriešiť problém dopravného spojenia, ktoré nie je v súčasnosti dostatočné dobre vyvinuté.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]