Swoosie Kurtzová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Swoosie Kurtzová
Narodenie 6. september 1944 (79 rokov)
Omaha, Nebraska, USA
Rodné menoSwoosie Kurtz
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1962 – súčasnosť
RodičiaFrank Kurtz. Jr.

Swoosie Kurtzová (neprechýlene Swoosie Kurtz; * 6. september 1944, Omaha, Nebraska, USA) je americká filmová, televízna a divadelná herečka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kurtzová sa narodila v meste Omaha, v Nebraske. Bola jedináčik a jej matkou bola spisovateľka Margaret Kurztová a jej otec bol plukovník vzdušných síl Frank Kurtz Jr. Vyštudovala drámu na University of Southern California.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá herecká rola prišla v roku 1962, v televíznom seriály The Golden Trap. V roku 1975 debutovala na Broadwayi. O tri roky neskôr získala herecké uznanie za jej herecký výkon v inscenácii Uncommon Women and Others. V roku 1978 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho sitcomu Mary, kde si zahrala po boku Mary Tyler Moore či Michaela Keatona.

V roku 1983 si zahrala v detektívom filme A Caribbean Mystery, podľa knižnej predlohy od Agathy Christie. Vo filme sa objavila po boku herečky Helen Hayes, ktorá stvárnila slečnu Marple. V roku 1988 si zahrala v Oscarovej dráme Dangerous Liaisons, po boku Glenn Close, Michelle Pfeiffer a Johna Malkovicha.

V roku 1991 stvárnila bohatú a miestami povrchnú Alex v dramatickom televíznom seriály Sisters. Objavila sa vo všetkých 128 epizódach seriálu. Seriál bol ukončený v roku 1996. V roku 1997 si po boku Jima Carreyho zahrala v komédii Liar, liar. Menšiu rolu hrala vo filme Veľmi nebezpečné známosti z roku 1999.

V roku 2002 si zahrala menšiu rolu po boku hercov ako Jessica Biel, Kate Bosworth, Faye Dunaway a James Van Der Beek vo filme The Rules of Attraction. Hosťovala spoločne s Blythe Danner v televíznom seriály Sister Jackie v roku 2009. Od roku 2010 do roku 2016 hrala pravidelnú rolu v televíznom seriály Mike a Molly. Od roku 2018 sa pravidelne objavovala tiež po boku Matta LeBlanca v televíznom seriály Man with a Plan. Posledná epizóda seriálu bola vysielaná v roku 2020.

V roku 2021 prijala rolu Sheily v televíznom seriály Call Me Kat, kde stvárni matku Mayim Bialik.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19641970 mala vzťah s hercom Joshuom Whiteom. Kurtzová sa nikdy nevydala a nemá žiadne deti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Swoosie Kurtz na anglickej Wikipédii.