Božský manžel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Syn bohov)

Božský manžel (Der Göttergatte) je opereta, ktorú skomponoval Franz Lehár. Premiéra sa konala 20. januára 1904 v Carl Theater vo Viedni. Libreto napísali Victor Léon a Leo Stein.

Opereta bola neskôr dvakrát prepracovaná. Prvýkrát v roku 1913 bola hudba značne zmenená a dej bol prenesený z Grécka do Španielska. Opereta bola uvedená pod názvom Ideálna manželka (Die ideale Gattin) 11. novembra 1913 v Theater an der Wien. Libreto napísali Julius Brammer a Alfred Grünwald V operete použil Lehár aj rytmus tanga. S tangom sa Lehár zoznámil v súvislosti s predstaveniami operety Eva, keď ho američania vyzvali, aby pre túto operetu zložil nejakú pesničku v tomto rytme. Lehárovi sa nový tanec veľmi zapáčil. Využil ho preto v nasledujúcom diele, ktorým bola práve opereta Ideálna manželka.

V nasledujúcom prepracovaní operety z roku 1921 sa tango dostalo aj do názvu. Kráľovná tanga (Die Tangokönigin) mala premiéru 9. septembra 1921 v Apollo-Theater vo Viedni. Libreto napísali Julius Brammer a Alfred Grünwald. Dej tejto verzie bol prenesený zo Španielska do Argentíny, ktorá bola rodiskom tanga.

Čo sa týka obsahu, všetky tri operety sú rôznymi verziami príbehu o chladnúcej láske manžela ku svojej manželke. Manželka aby tomu zabránila tak odíde a vráti sa prezlečená za svoju vlastnú veľmi temperamentnú sestru. Takto si opäť získa pozornosť manžela a nakoniec aj jeho lásku.