Synagóga v Nitre

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Synagóga v Nitre

Synagóga je vzácnou architektonickou pamiatkou mesta Nitry, zapísanou v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok SR. Nachádza sa v pamiatkovej zóne a v ochrannom pásme mestskej pamiatkovej rezervácie.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Expozícia holokaustu na poschodí.

Nitriansku synagógu neológov dala postaviť nitrianska kongresová náboženská obec Ješurun. Bola postavená v rokoch 1910-1911 budapeštianskym architektom Leopoldom Baumhornom, ktorý na Slovensku postavil okrem Nitry veľkú synagógu v Lučenci a prestaval synagógu v Liptovskom Mikuláši. Synagóga je príkladom eklektickej sakrálnej stavby, postavená v maursko-byzantskom štýle.

Do roku 1982 bola vlastníkom synagógy Židovská náboženská obec. Potom sa jej vlastníkom stal Okresný národný výbor v Nitre. Od roku 1991 je majetkom Mesta Nitry.

Synagóga prešla dlhodobou rekonštrukciou a znovu otvorená bola 3. júla 2004. Jej otvorením vznikol vzácny priestor, ktorý predovšetkým slúži ako koncertná a výstavná sieň. Konajú sa tu komorné koncerty v rámci Nitrianskeho kultúrneho leta, divadelné predstavenia, výstavy, literárne večere a pod.

Architektonické riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Synagóga je centrálna stavba so štvorcovým pôdorysom a na južnej strane rozšírený o polygonálny rizalit. Stavba je ukončená centrálnou kupolou, ktorá spočíva na štryroch pilieroch s ozdobnými hlavicami. Veľké okná majú štylizovanú kružbu, ktorú nesú románske stĺpiky z betónových odliatkov. Stavba má výrazne tehlové piliere a medzi nimi bezozdobné plochy stien. Fasáda je tvorená výtvarnými detailmi z orientálnej architektúry a je členená glazovanými tehlami kombinovanými s omietkou.

Štvorcový sieňový priestor synagógy je otvorený do kupoly, ktorá dosadá na štyri piliere a súčasne podopiera poschodovú emporu. Centrálny priestor modlitebne tvorí archa, ktorá je dnes bez sviatostí.

Expozícia Shraga Weila[upraviť | upraviť zdroj]

Významný umelec Shraga Weil prežil detstvo a mladosť v Nitre. Jadrom jeho tvorby sú grafické práce. Na Slovensku zanechal 30 grafických listov, väčšina z nich sa nachádza v priestoroch Synagógy v jej trvalej expozícii. Grafiky sú hodnotné nielen vzhľadom na pôvod autora, ale hlavne z hľadiska tematiky, keďže prevažujú prvky biblickej a židovskej tradície.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mesto Nitra: informačná brožúra Synagóga v Nitre

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°18′42″S 18°05′11″V / 48,31156°S 18,086259°V / 48.31156; 18.086259