T29 (tank)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tank T29

T29 bol projekt amerického ťažkého tanku, ktorý vznikol počas druhej svetovej vojne. Stroj nebol nikdy sériovo vyrábaný, a nezasiahol ani do bojov.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Práce na projekte začali v marci 1944. Tento stroj mal byť americkou odpoveďou na ťažký nemecký 70 tonový tank Tiger II, pretože americké velenie nepovažovalo práve dokončovaný 45 tonový M26 Pershing za dostatočne odolný proti 88 mm kanónu KwK 43, ktorým boli vyzbrojené tanky Tiger II.

T29 bol založený na predĺženej korbe tanku T26E3, mal však silnejšie pancierovanie, vylepšený motor Ford GAC s výkonom 770 ks (570 kW) a masívnu vežu s 105 mm kanónom T5. Jeho hmotnosť bola takmer 70 ton a pancierovaním aj výzbrojou bol plne porovnateľný s Tigrom II. Niektoré skúšobné verzie mali motory Allison V-1710.

V rovnakej dobe vyvíjali Američania tiež takmer identický tank T30, ktorý však bol vybavený 155 mm delom T7 a silnejším motorom. K jeho obsluhe bola posádka rozšírená o jedného člena - nabíjača.

Skúšobná výroba T29 sa začala vo februári 1945, ukončením vojny v Európe ale zmizla potreba ich nasadenia. Napriek tomu boli objednané obmedzené dodávky tankov T29 a T30 s tým, že by vďaka svojim výkonným kanónom a silnému pancierovaniu mohli byť užitočné pri útokoch na japonské opevnenia. Avšak vojna s Japonskom skončila skôr, než mohli byť nasadené.

Vývoj T29 zavŕšil ťažký tank T34 osadený 120 mm kanónom odvodeným z ťažkého protilietadlového kanóna 120 mm M1. Boli vyrobené iba dva prototypy - jeden upravený z T29, druhý z T30. Aj v tomto prípade však ukončil ďalšie práce koniec vojny. Cenné skúsenosti získané pri vývoji týchto tankov však boli zúročené v 50. rokoch pri konštrukcii ťažkého tanku M103.

Ťažký tank T29 mal dva pasívne diaľkomery, ktoré vyčnievali po oboch stranách veže.

Dodnes sa zachovali dva tanky T29. Jeden sa nachádza na základni Fort Benning v Georgii, druhý je vystavený v Pattonovom múzeu jazdectva a tankových vojsk vo Fort Knox v Kentucky.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku T29 (tank) na českej Wikipédii.