Tatra T3R.PLF

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z T3R.PLF)
Tatra T3R.PLF
Výrobné údaje
TypT3R.PLF
VýrobcaTW Team
Technické údaje
Dĺžka (bez spriahadiel)15 100 mm
Šírka2 480 mm
Výška3 185 mm
Max. rýchlosť65 km/hod.
Rozchod1 435 mm
Obsaditeľnosť
Miest na sedenie22
Miest na státie105
Motory a elektrická výzbroj
Výkon4x44kW
Napájacie napätie600 V
Logo Wikimedia Commons multimediálny obsah na Commons

Tatra T3R.PLF (niekedy aj T3R.PVN) je novostavba čiastočne nízkopodlažnej električky vychádzajúcej z typu Tatra T3.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Po úspešnom spustení výroby vozňovej skrine VarCB3 firmami ČKD Pragoimex a Krnovské opravny a strojírny (KOS) pre električky typov Tatra T3R.EV a Tatra T3R.PV, rovnaké spoločnosti vyvinuli čiastočne nízkopodlažnú skriňu VarCB3LF, ktorá bola použitá aj v ostravských vozidlách Vario LF. Pretože iní prevádzkovatelia električkovej dopravy nevyžadovali napríklad asynchrónnu elektrickú výbavu, bol skonštruovaný nový typ T3R.PLF.

V Liberci sa pre nové vozidlá chystalo vytvorenie čiastočne nízkopodlažných električkových súprav. Prvým vozidlom mala byť a aj je nízkopodlažná električka T3R.PLF. Tá nemohla byť spriahnutá s druhým vozidlom tohto typu, pretože je približne o 1 meter dlhšia ako pôvodné vozidlá T3, a tak by mohli vzniknúť prevádzkové problémy napríklad pri nedostatočnej dĺžke zastávkových ostrovčekov. Ako druhé vozidlo súpravy tak bolo určené T3R.PV, ktoré má rovnakú dĺžku ako T3.

Modernizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od električiek Vario LF boli na vozidlá T3R.PLF namontované klasické čelá vozňov T3. Bolo to z toho dôvodu, aby súprava T3R.PLF + T3R.PV vytvorila vzhľadovo takmer zhodnú dvojicu električiek. Vozidlá T3R.PLF dostali elektrickú výbavu TV Progress a polopantograf. Stanovisko vodiča a interiér sú podľa posledných modernizovaných električiek T3. Istým prvkom modernizácie je aj nízkopodlažná stredná časť vozidla.

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Vozidlá T3R.PLF sú vyrábané od roku 2005.

  • Liberec – dodaných 8 električiek, dodávky pokračujú

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]