Tangipahoa (kmeň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tangipahoa (doslova Zberači kukuričných klasov alebo Ľudia kukurice) je zaniknutý indiánsky kmeň, ktorý patril do Muskogeskej jazykovej rodiny (Muskogean languages family).

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Tento malý kmeň žil pri dolnom toku rieky Mississippi (Louisiana), konkrétne pri rieke Tangipahoa, ktorá tečie na juh do jazera Pontchartrain. Kmeň Tangipahoa žil blízko kmeňa Acolapissa v regióne východne od New Orleans. Tangipahoa bol poľnohospodársky kmeň usadených lovcov a zberačov. Zameriavali sa na pestovanie kukurice, fazule a tekvice. Kultúrne patrili medzi juhovýchodné kmene. Koľko členov mal kmeň v raných časoch, nie je známe.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Henri de Tonti spomína tento malý kmeň v roku 1682: o jeho domove na Mississippi, 12 míľ od dediny kmeňa Quinipissa. V apríli 1682 dorazila k ústiu Misissippi výprava dvoch francúzskych cestovateľov. Boli nimi Henri de Tonti a René-Robert Cavelier de La Salle často písaný len v skrátenej forme Robert de La Salle. V miestach, kde dnes leží New Orleans, ich napadol kmeň Quinipissa. La Salle ako odvetu vypálil niekoľko dedín kmeňa Tangipahoa. Tí, ktorí prežili útok Francúzov sa spojili s kmeňom Acolapissa, ktorý žil v susedstve. Dedina Tangipahoa sa stala jednou zo siedmich dedín kmeňa Acolapissa.

V roku 1702 sa ku kmeňu Acolapissa pridalo posledných 200 členov kmeňa Bayougoula. Neskôr sa kmeň Acolapissa, v ktorom žili aj zvyšky kmeňov Tangipahoa a Bayougoula, spojili s kmeňom Houma.

O jazyku kmeňa Tangipahoa nie je nič známe.

Kmeň Tangipahoa je považovaný za zaniknutý. Potomkovia kmeňov Tangipahoa, Acolapissa, Bayougoula a Mugulasha žijú spoločne s príslušníkmi kmeňa Houma a sú známi ako kmeň Houma.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]