Taos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Osada Taos
archeologická lokalita
Taos Pueblo, 2017
Štát USA USA
Región New Mexico
Wikimedia Commons: Taos Pueblo
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Osada Taos, Taos Pueblo (alebo španielsky Pueblo de Taos) je starobylá osada - pueblo patriace indiánskemu kmeňu Taos, ktorý hovorí po taosky (Tiwa). Leží asi 1,6 km severne od moderného mesta Taos v Novom Mexiku, USA. Pueblo sa považuje za jednu z najstarších nepretržite obývaných komunít v Spojených štátoch. V roku 1992 bolo zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Taos Pueblo je členom ôsmich severných osád. Domorodci takmer nikdy nehovoria o svojich náboženských zvykoch s cudzincami, a keďže ich jazyk nebol nikdy zapísaný, veľká časť kultúry zostáva zvyšku sveta neznáma. K pueblu patrí kmeňové územie s rozlohou 38 000 ha, na ktorom žije približne 4 500 ľudí.

Osada[upraviť | upraviť zdroj]

Dobová pohľadnica, Taos

Najvýraznejším architektonickým prvkom mesta Taos Pueblo je viacposchodový obytný komplex z červenohnedých tehál postavený na oboch stranách rieky Rio Pueblo. Na webovej stránke Puebla sa uvádza, že bol postavený pravdepodobne medzi rokmi 1000 a 1450.

Pueblo bolo 9. októbra 1960 vyhlásené za národnú historickú pamiatku USA. V roku 1992 bolo zaradené na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO. Od roku 2010 žije v historickom pueble približne 150 ľudí.

Taos vykazuje mnoho podobností s miestami osídlenia predkov Pueblov, ktoré sa zachovali na neďalekých miestach, ako sú Chaco Canyon a Mesa Verde. Napriek tomu je jeho architektúra pre tento región jedinečná a nie je odvodená od mezoamerických vzorov. Objekt zahŕňa opevnenú dedinu s dvoma viacpodlažnými stavbami z nepálených tehál, sedem kív (podzemných obradných komôr), ruiny predchádzajúceho puebla, štyri strediská, trať pre tradičné pešie preteky, ruiny prvého kostola postaveného v roku 1600 a súčasný katolícky kostol San Geronimo. Pueblo sa nachádza v pohorí Taos (pohorie Sangre de Cristo v Skalnatých vrchoch). V týchto horách sa nachádza oblasť divočiny Taos Pueblo Blue Lake s rozlohou 19 425 ha, ktorá je zdrojom s rozhodujúcim významom pre živú kultúru a udržateľnosť poľnohospodárstva Puebla.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CENTRE, UNESCO World Heritage. Taos Pueblo [online]. UNESCO World Heritage Centre, [cit. 2023-01-18]. Dostupné online. (po anglicky)

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Taos Pueblo na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).