Tarchia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tarchia

Lebka rodu Tarchia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Tarchia kielanae
Maryanska, 1977
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Tarchia bol štvornohý bylinožravec, veľmi veľký obrnený dinosaurus. S dĺžkou tela okolo 8 – 8,5 metra predstavuje najväčšieho a známeho ankylosaurida z Ázie. Známy je z pozostatkov niekoľkých jedincov. Tento rod sa vyskytoval pred približne 72 až 68 miliónmi rokov na území dnešného Mongolska. Jediný druh je Tarchia kielanae.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Veľkostné porovnanie Tarchie s človekom

Zástupcovia rodu Tarchia disponovali veľkými obrnenými lebkami, ktoré boli 40 cm dlhé a až 45 cm široké. Pevne stavaný trup, krk a koreň chvosta chránili rôzne tupé kostené útvary slúžiace ako kostené brnenie. Koniec chvosta bol opatrený ťažkým kosteným kyjakom, predstavujúcim najnebezpečnejšiu zbraň, akou obrnené dinosaury z čeľade Ankylosauridae disponovali.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Sedimenty, v ktorých boli nájdené pozostatky Tarchie ukazujú, že tento dinosaurus žil v púštnom prostredí so sezónnymi jazierkami a riekami. Keďže dosiaľ nepoznáme dôkazy o skupinovom živote obrnených dinosaurov, zástupcovia rodu Tarchia zrejme putovali po krajine osamote alebo v menších skupinkách.

Napriek značným telesným rozmerom a kostenému brneniu nachádzame na lebke typového exemplára rodu Tarchia sčasti zachovalé zranenia svedčiace o útoku veľkého dravého dinosaura, pravdepodobne z čeľade Tyrannosauridae (mohlo ísť napr. o Tarbosaura).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]