Tatra 11

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tatra 11
Výrobca Tatra
Produkcia 1923 - 1926
Krajina pôvodu Česko-Slovensko
Nasledovník Tatra 12
Trieda stredná
Typ karosérie dvojdverová, 4-miestna
Motor(y) zážihový vzduchom chladený B2, 1 056 cm³, výkon 8,8 kW
Max. rýchlosť 70 km/h
Spotreba

(90/120/mesto)

9-10 l/100km
Prevodovka(y) 4 stupňová mechanická
Rázvor 2 635 mm
Dĺžka 3 420 mm
Šírka 1 720 mm
Výška 1 480 mm
Hmotnosť 680-900 kg
Kapacita nádrže 32 L
Dizajnér Hans Ledwinka

Tatra 11 bol malý automobil vyznačujúci sa jednoduchou a trvácnou konštrukciou, využívajúci chrbticový nosný rám, výkyvné polonápravy vzadu a vzduchom chladený plochý motor.

Konštruktérom tohto vozidla bol Hans Ledwinka, ktorý práve u T-11 položil základy tzv. tatrováckej koncepcie, ktorá sa s výhodou používa aj u ťažkých nákladných automobilov Tatra až do dnešných dní.

Tatra 11 mala dvojvalcový vzduchom chladený plochý motor (tzv. „boxer“) s objemom 1056 cm³, s rozvodom OHV a výkonom 8,8 kW (12 PS) pri 2500-2800 ot/min., ktorý cez 4-stupňovú prevodovku s ovládacou pákou v strede vozidla poháňal zadnú výkyvnú nápravu. Predná náprava bola tuhá. Brzdená bola iba zadná náprava, na každej strane však boli zdvojené brzdové čeľuste pôsobiace na ten istý široký brzdový bubon – jeden pár slúžil pre prevádzkovú a druhý pre ručnú brzdu. Odpruženie bolo riešené listovými pružinami – vzadu s progresívnou charakteristikou, vpredu doplnené trecím pákovým tlmičom.

Motor Tatry 11

Celá konštrukcia bola na dobu vzniku veľmi pokroková a vynikala pevnosťou a trvanlivosťou pri relatívne nízkej hmotnosti podvozku 500 kg. Vozidlo dosahovalo maximálnu rýchlosť okolo 70 km/h. Pre T-11 sa používali rôzne druhy otvorených, aj uzavretých karosérií.

Upravené vozidlá Tatra 11 využívala továreň aj v automobilovom športe, kde dosiahli viaceré úspechy, spravidla pod vedením továrenského jazdca Josefa Veřmiřovského.

Tatru 11 nahradil v roku 1926 inovovaný model Tatra 12, ktorý sa líšil predovšetkým brzdenou prednou nápravou a drobnými zmenami na mazaní motora.

T-11 položila základ celému radu osobných automobilov Tatra rovnakej koncepcie s dvoj- a štvorvalcovými vzduchom chladenými plochými motormi, ako aj mnohým úžitkovým vozidlám, z ktorých prvým bola Tatra 13.

Súčasne vyrábané nákladné vozidlá Tatra používajú stále centrálny chrbticový rám, výkyvné polonápravy a vzduchom chladený spaľovací motor. Takto konštruovaný podvozok preukazuje výhody svojej kompaktnej stavby predovšetkým pri jazde v ťažkom teréne, zatiaľ čo vzduchom chladený motor preukazuje svoje výhody predovšetkým v extrémnych klimatických podmienkach.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tatra 11

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]