Tchaj-er-čuang Ku-čcheng

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tchaj-er-čuang Ku-čcheng
台儿庄古城
Štát Čína Čína
Súradnice 34°33′39″S 117°44′18″V / 34,56083°S 117,73833°V / 34.56083; 117.73833
Rozloha km² (200 ha)
Obyvateľstvo počet neznámy
PSČ 277400
Poloha mesta v rámci Číny
Poloha mesta v rámci Číny
Webová stránka: www.tezgc.com
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tchaj-er-čuang Ku-čcheng (čín. 台儿庄古城, pchin-jin: Tái'érzhuāng Gǔchéng, slovenský prepis: Tchaj-er-čuang Ku-čcheng, doslova: Staré Mesto Tchaj-er-čuang) alebo Tchaj-er-čuang je sídlo na Veľkom kanáli v Číne, kedysi historické mesto (Tchaj-er-čuang) založené za dynastie Čchin (221-207 pred Kr.), ktoré prosperovalo až do poslednej dynastie Čching (1644-1911).

Tchaj-er-čuang vznikol ako vodné mesto, pričom spájal kultúry severu a juhu Číny. [1] Počas 2. svetovej vojny v Ázii (druhá čínsko-japonská vojna 1937-1945) bol v roku 1938 úplne zničený, z ruín bol znovu postavený v roku 2008 (v roku 70. výročia prvého historického víťazstva čínskej armády nad vojskami Japonského cisárstva v bitke o Tchaj-er-čuang). V dávnej minulosti bol Tchaj-er-čuang hlavne prístavom.

Dejiny a pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Tchaj-er-čuang, historicky veľmi významný vodný dopravný uzol so strategickou polohou, je v prefektúre Cao-čuang už jediným miestom, ktoré dokumentuje originálnu podobu objektov Veľkého kanála medzi Pekingom a Chang-čouom. V roku 1938 tam stálo pred 2. svetovou vojnou viac ako 6 000 budov s kvalitnými bunkrami.[1] V roku 1918 strategickosť Tchaj-er-Čuangu skúmala a potvrdila tiež Japonská juhomandžuská železničná spoločnosť. V mingskom období mu bol udelený titul "prvé mesto na sveta"[1] vďaka jeho rastúcemu sociálnemu a ekonomickému významu potom, čo Veľký kanál presmerovali k mestu. V čase, keď bolo mesto v ruinách, prišlo o 53 významných vojnových pamiatok. Je v ňom múzeum venované pamiatke bitky o Tchaj-er-čuang.

V Tchaj-er-čuangu sa nachádzajú aj početné budhistické, kresťanské, katolícke, islamské a taoistické náboženské pamiatky.

Tchaj-er-čuang ako kultúrny a zábavný rezort[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes je Tchaj-er-čuang hlavne miestom mnohých atrakcií a rezortom pre chvíle zábavy - zvlášť v čase sviatkov na čínsky Nový rok ( "jarné sviatky") poskytuje početné ubytovacie možnosti a celoročne sa tam koná veľa kultúrnych podujatí. Je to mesto s monumentálnymi hradbami v dĺžke približne 2 km. Jeho rozloha dosahuje 2 km². Tchaj-er-čuang je v Číne od roku 2013 zaradený do najvyššej skupiny pre čínske turistické atrakcie kategórie AAAAA, je prístupný po zaplatení vstupného a je otvorený celoročne a nepretržite. Medzi najzaujímavejšie atrakcie patria bubnové pochody, vystúpenia akrobatov, spevácke predstavenia. V areáli je aj veľký kultúrny dom. Veľkou atrakciou sú výletné plavby po členitých kanáloch vnútri mesta sprevádzané spevom tradičných čínskych lyrických piesní. Na hlavnej triede mesta je tiež malé colné múzeum a mnoho obchodov so suvenírmi. A v posledných rokoch (od roku 2015) je pred jarnými sviatkami veľkou atrakciou aj pravidelný festival zimného plávania v bazéne umiestnenom v samotnom Veľkom kanáli s vytrvalostnou plavbou na 450 m. V letnom období sa v meste konajú súťaže tzv. dračích člnov.[1]

Dopravná dostupnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Tchaj-er-čuang leží na ceste Chua-sing v mestskom okrese Tchaj-er-Čuang v mestskej prefektúre Cao-čuang v provincii Šan-tung. V okolí sa nenachádza medzinárodné letisko, ale Cao-čuang je zastávkou vysokorýchlostnej trate Peking - Šanghaj, ktorá je od mesta vzdialená asi 40 km.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d Tai'erzhuang Ancient Town [online]. [Cit. 2019-11-30]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]