Tennessee Williams

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tennessee Williams
Tennessee Williams (1965)
Tennessee Williams (1965)
Narodenie26. marec 1911
Columbus, Mississippi, USA
Úmrtie25. február 1983 (71 rokov)
New York, New York, USA
PodpisTennessee Williams, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Tennessee Williams

Tennessee Williams [viljems], vlastným menom Thomas Lanier Williams, (* 26. marec 1911, Columbus, Mississippi, USA – † 25. február 1983, New York, New York) bol americký dramatik, predstaviteľ psychologickej drámy.

Vzdelanie získal na strednej škole v St. Louis, potom študoval žurnalistiku. Nakoniec sa presťahoval do Los Angeles, kde začal používať meno Tennessee Williams.

V roku 1947 získal Pulitzerovu cenu.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svojich hrách vychádzal z vlastných skúseností, predovšetkým zo svojho detstva. Pochádzal z juhu, kde v dobe po prvej svetovej vojne platili veľmi puritánske pravidlá.

Hrdinovia jeho hier často unikajú do sveta ilúzií.

  • Zápas anjelov1940, známa skôr ako Orfeov zostup1955 (prvýkrát zinscenovaná v roku 1957). Hra je postavená na kombinácii dvoch mýtov: gréckeho o Orfeovi a kresťanského o Kristovi. Orfea a zároveň Krista predstavuje tulák s gitarou Val Xavier, ktorý vstupuje do južanského pekla pokryteckej morálky, rasizmu aby z neho vyviedol Lady (Eurydiku), ktorá za svoj vzťah a vzburu proti svojmu okoliu zaplatí životom. Je zastrelená svojim manželom, keď bráni Vala pred lynčovaním.
  • Sklený zverinec1944
  • Električka zvaná Túžba1947, psychologická dráma, vrchol americkej dramatickej tvorby; analýza krutého zrútenia iluzórnych predstáv o minulosti, ktoré vedú k sebaklamu; krutosť, hrubosť, násilie, brutalita – ničenie ľudských túžob a nádejí. Hlavná postava: Blanche, sestra Stella. Dej hry sa odohráva v New Orleans, kde na tej istej trase premávajú električky Túžba a Cintorín. Hlavná hrdinka je nervovo chorá Blanche, ktorá žije zo spomienok na minulosť a túži po úprimnej láske. Jej protikladom je jej švagor Stanley, tvrdý realista, ktorý ju psychicky trýzni, vysmieva sa jej.
  • Mačka na horúcej plechovej streche1955, sfilmované 1958. Ústrednou postavou tejto hry je Maggie, ktorá sa vydá za syna južanského milionára. Tento milionár dostane rakovinu. Celé dielo je postavené na snahe mnohých zúčastnených získať priazeň milionára a tak sa dostať do poslednej vôle. Maggie sa vďaka týmto sporom znova zblíži s manželom, ktorý má sklony k alkoholizmu.

Napísal aj značné množstvo jednoaktoviek a poviedok s rovnakými alebo veľmi podobnými námetmi.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tennessee Williams na českej Wikipédii.