Terentianus Maurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Terentianus nazývaný Maurus (teda z Mauritánie) bol rímsky gramatik, autor veršovaného diela o metrike a gramatike. Pôsobil pravdepodobne na konci 2. storočia, najneskôr na konci 3. storočia. V jeho tvorbe je patrný vplyv hnutia poetae novelli.

Terentianus zložil tri básnické skladby dochované v spoločnom zväzku – De litteris (O písmenách), De syllabis (O slabikách) a De metris (O metre). Posledné dielo sa nedochovalo úplne. Metrická skladba vychádza z teórie básnika Caesia Bassa, podľa ktorej sú všetky typy metier variáciami dvoch základných foriem, hexametru a jambického trimetru.

Niektorí odborníci stotožňujú Terentia Maura so správcom mesta Syene (dnes Asuán), o ktorom sa zmieňuje epigramatik Martialis[1], čím by bol Terentianus posunutý do 1. storočia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mart. I 86

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Terentianus Maurus na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).