The Blacksmith’s Shop

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Blacksmith’s Shop, obraz z roku 1771, ktorý sa teraz nachádza v Múzeu a galérii mesta Derby.

The Blacksmith’s Shop (po slovensky: Kováčňa) je opakujúca sa téma piatich obrazov Josepha Wrighta z Derby. Verzia nachádzajúce sa v jeho domovskom meste bola dokončená roku 1771.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Joseph Wright z Derby vytvoril na tému kováčne medzi rokmi 1771 a 1773 päť malieb. Verzia z Derbyjského múzea zobrazuje kováčsku dielňu, kde sú traja muži vyrábajúce železnú alebo oceľovú súčiastku. Prítomnosť návštevníkov a nočnú prácu vysvetľuje vonku pracujúci konský veterinár. Wright si predstavoval, že cestovateľ počas jazdy spadol a veterinár teda pracuje za svetla sviečky. Týmto spôsobom mohol predviesť svoje schopnosti a záujem v práci so svetlom a tieňmi. V pravej časti obrazu je muž, ktorý sa nečinne opiera o palicu. Wrightov životopisec Benedict Nicolson poznamenáva, že táto osoba sa neohýba nevrlo, ale s úctou. Je príliš starý na to, aby pracoval, ale váži si tých, ktorí pracujú. Skúmanie jedného z Wrightových obrazov s kovárenským prostredím odhalilo, ako ďaleko išiel, aby dosiahol svoje predstavy. Pod obrazom zliatku kovu, skrytý pod vrstvami žltej i bielej farby, výskumníci objavili malý kúsok zlata, ktorý tam Joseph Wright pred dvoma storočiami umiestnil. Podľa odborníkov toto zlato maľbu nijako neovplyvňuje, ale Wright si zrejme myslel, že by mohlo.

Ďalšie verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Neskoršie verzie Kováčne, ktoré zobrazujú nie tradičnú, ale skôr modernú kováčsku prácu, sa dnes nachádzajú v petrohradskej Ermitáži a londýnskej Tate Britain. Na týchto obrazoch pracuje hlavná postava so silným bucharom, zatiaľ čo je sledovaná svojou rodinou. Nočný charakter Wrightových „nočných diel“ sa od jeho súčasníkov líšil. Skutočná novinka však spočívala v námetu. Vodou poháňané kladivo nebolo nové, ale Wright bol inovatívny v návrhu, že aj tieto scény môžu byť predmetom výtvarníkov. Z tohto dôvodu sú jeho obrazy často považované za symbol priemyselnej revolúcie a osvietenstva. Joseph Wright bol dôležitou postavou vo vzťahu k birminghamskej Mesačnej spoločnosti i Derbyjskej filozofickej spoločnosti, ktorých členovia sa zaslúžili o rozvoj vedy a techniky v Anglicku. V roku 1772 Wright vytvoril 112 × 132 centimetrov veľkú verziu na kovárenskú tému nazvanú An Iron Forge, ktorú predal lordovi Palmerstonovi za 200 libier. Táto maľba je stále majetkom Palmerstonových potomkov. Ďalšia verzia, veľká 104 × 140 centimetrov a nazvaná An Iron Forge viewed from without, bola predaná ruskej imperátorke Kataríne II. Veľké. Katarína Veľká si od Josepha Wrighta kúpila ešte ďalšie dve diela: jedno zobrazujúci ohňostroj a tiež obraz Vezuvu. Kováreň bola však považovaná za najlepšie z nich.

Verziu z roku 1771 nazvanú The Blacksmith’s Shop Wright predal lordovi Melbourneovi, v ktorého rodine zostala až do doby, kedy bola predaná a umiestnená do Down House, kde sa pripojila k zbierke na pamiatku Charlesa Darwina. Teraz sa nachádza v Mellonovej zbierke.

Obraz An Iron Forge rozvíja myšlienku o kováčovi, ktorého remeslo sa po stovky rokov takmer nezmenilo. Toto dielo z roku 1772 ukazuje, ako vodou poháňaný buchar dovoľuje kováči stáť pyšne pred svojou rodinou. Obraz sa dnes nachádza v Tate Britain v Lodnýně. Podobná maľba, len videná z vonku kováčne, je vyššie uvedená An Iron Forge viewed from without, ktorá je k videniu v Ermitáži.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Maľbu kováčske dielne z roku 1771 kúpili ArtFund a Múzeum mesta Derby v roku 1979 od Gregovy rodiny, ktorá ju vlastnila od roku 1875. Obraz bol kúpený za cenu asi 69 000 libier.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Blacksmith's Shop na českej Wikipédii.