The Elder Scrolls III: Morrowind

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Elder Scrolls III: Morrowind
Základné informácie
Autor/VývojárBethesda Game Studios
VydavateľBethesda Softworks/ZeniMax, Ubisoft
SériaThe Elder Scrolls
EngineGamebryo
Dátum vydaniaPC:
1.máj 2002 (usa)
2. máj 2002 (eu)
Xbox:
6. jún 2002 (usa)
22.november 2002 (eu)
ŽánerRPG
MódSingle player
PrístupnosťESRB: Teen (T)
PlatformaMicrosoft Windows, Xbox
Vstupklávesnica, myš

Pozri aj Videoherný portál

The Elder Scrolls III: Morrowind je počítačová RPG hra pre jedného hráča s otvoreným systémom vytvorená spoločnosťou Bethesda Softworks a je to tretia hra so série The Elder Scrolls (predošlé diely niesli mená Arena a Daggerfall). V Spojených Štátoch bola vydaná v roku 2002 pre Microsoft Windows a Xbox. Neskôr boli vydané dva datadisky rozširujúce pôvodnú hru, Tribunal a Bloodmoon.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh hry sa odohráva na ostrove Vvardenfell ktorý je častou východnej tamrielskej provincie Morrowind, ležiacej ďaleko od civilizovaných častí Impéria na západe a juhu. Hlavná zápletka pojednáva o polobohovi Dagoth Urovi ktorý sa snaží získať moc a "oslobodiť" Morrowind od imperiálnej nadvlády. Dôraz v dizajne je kladený na zaistenie slobody hráča ktorý si môže úplne obísť hlavný príbeh a robiť niektoré z veľkého množstva postranných úloh alebo len tak skúmať obrovské a rozmanité oblasti Morrowindu.

Gameplay[upraviť | upraviť zdroj]

Z hľadiska hrateľnosti je veľmi významná možnosť vytvárať herné doplnky, mody alebo pluginy, pomocou editoru, ktorý je súčasťou inštalácie hry. Systém pluginov umožňuje významné zmeny v stvárnení sveta hry a chovania všetkých jeho súčastí, v extrémnom prípade vytvorenie takmer nového sveta s novým príbehom. V súčasnosti existuje takýchto doplnkov, dostupných na internete, možno až niekoľko desiatok tisíc a stále pribúdajú nové. Niektoré najrozsiahlejšie mody a pluginy svojím rozsahom prekonávajú rozsah datadiskov. Aktivácia modov a pluginov a ich pripájanie a odpájanie je veľmi jednoduché a je zakomponované priamo v programe hry.

Prijatie[upraviť | upraviť zdroj]

Hra bola veľmi dobre prijatá hráčskou verejnosťou aj kritikmi, predalo sa jej viac ako štyri milióny kopií. Morrowind má priemerné skóre 89% z Metacritic a Game Rankings.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]