The Neverhood

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Neverhood
Základné informácie
Autor/VývojárThe Neverhood Inc.
VydavateľDreamWorks Interactive
Dátum vydania31. október 1996
Žáneradventúra
MódSingleplayer
PrístupnosťESRB: T (Teen)
PlatformaPC, PlayStation (Iba v Japonsku)
MédiumCD-ROM
Minimálne požiadavkyPC:
VstupMyš

Pozri aj Videoherný portál

The Neverhood (1996) je počítačová plastelínová (Claymation) videohra vytvorená animátorom Doug TenNapelom a vydaná spoločnosťou Dreamworks Studios spadajúca do žánru adventúr. Každá modelínová animácia je precízne zaznamenaná obrázok za obrázkom, pričom na 1 sekundu pripadá až 15 obrázkov.

Vďaka svojím podivným a dalo by sa povedať až šialeným animáciám, naivným postavám a neobvyklým soundtrackom (Imaginarium Terry Scott Taylor) vyhrala táto hra veľa cien a má dodnes veľký počet svojich fanúšikov, a to aj napriek tomu, že už sa niekoľko rokov nepredáva.

Prijatie[upraviť | upraviť zdroj]

The Neverhood dostal dobré recenzie, ale nestal sa komerčným hitom. Okolo 1995 začala adventúram pomaly klesať popularita. Niektoré ďalšie adventúry vytvorené v tomto období (napríklad Grim Fandango) tiež kritici ohodnotili veľmi dobre, ale nepredávali sa. The Neverhood je v Microsoftom vytvorenom rebríčku piatich najnedocenenejších hier sveta.[1]

Pokračovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Ako pokračovanie The Neverhood bola v rokoch 1997 - 1998 vydaná pre PlayStation konzolová videohra nazývaná Skullmonkeys. Tá sa už neradí medzi adventúry.

Filmové spracovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Bolo zverejnené, že sa pripravuje film na základe The Neverhood v spolupráci s Frederator Films a Doug TenNapelovou réžiou.[2] Jeho uvedenie bolo plánované na rok 2011, no tento projekt bol zrušený.[3]

The Neverhood Hall of Records[upraviť | upraviť zdroj]

The Neverhood Hall of Records (Neverhoodska Sieň záznamov) je 38 obrazoviek dlhá hala, ktorá sa dá nájsť v hre, zaplnená The Neverhood Chronicles (Letopisy Neverhoodu), biblickou náukou vesmíru, v ktorej Neverhood existuje. The Hall of Records je vytvorená zo samozapisujúcej sa modelíny, zapisujúcej históriu na stenu. Táto stena prináleží Quaterovi, ktorého stvoril Otec. Quater, na Otcov prikaz, zaznamenáva históriu. Existuje sedem takýchto stien, patriacich siedmim Quaterovym synom, menovite Ogdilla, Bertbert, Numeron, Ottoborg, Homen, Hoborg a Arven. Jedna z nich je v Neverhoode, v the Hall of Records. Stena prestala zapisovať, keď sa Klogg zmocnil vlády nad svetom.

V neoficiálom ruskom preklade hry boli tieto texty zamenené za humorné príbehy.

The Neverhood Chronicles (napísané Douglasom TenNapelom a Markom Lorenzenom) hovorí príbeh stvorenia vesmíru, v ktorom Neverhood existuje. To predstavuje 8 samostatných kníh na 38 obrazovkách. Kým čítanie textu nie je nevyhnutné na dokončenie hry, prejdenie celej chodby tam a späť nevyhnutné je.

Niektoré charaktery a príbehy nájdené v The Neverhood Chronicles sú nápadne podobné s tými v Biblii. Niektoré veľké časti The Neverhood Chronicles sú napísane v Biblickom štýle.

Tvorcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]