Tiburcio Carías Andino

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tiburcio Carías Andino
Tiburcio Carías Andino
Narodenie15. marec 1876
Tegucigalpa, Honduras
Úmrtie23. december 1969 (93 rokov)
Tegucigalpa, Honduras
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Tiburcio Carías Andino

Tiburcio Carías Andino (* 15. marec 1876, Tegucigalpa, Honduras – † 23. december 1969, tamže) bol prezident Hondurasu od roku 1932 do roku 1949, čo bol najdlhší nepretržitý mandát v dejinách tejto krajiny.

Nastúpil do úradu ako zvolený prezident. Čoskoro potlačil v zárodku vojenský prevrat organizovaný liberálmi, ktorí sa nevedeli zmieriť s porážkou svojho kandidáta vo voľbách. Odvtedy sa jeho vláda vyznačovala posilňovaním armády. Je považovaný za zakladateľa honduraského vojenského letectva.

Značné úsilie venoval aj výstavbe ciest. Získal si dôveru podnikateľov. Za jeho vlády bol napriek spočiatku zlej hospodárskej situácii splatený štátny dlh, ktorý vznikol už za jeho predchodcov. Bol odporcom štrajkov a zakázal miestnu komunistickú stranu. Nikdy však nezakázal Liberálnu stranu, ktorá sa usilovala o jeho zvrhnutie aj v roku 1935. Reakciou na tento pokus bolo nastolenie cenzúry v tlači.

Všetky tieto opatrenia spôsobovali postupný rast vplyvu jeho Národnej strany, ktorá mala väčšinu poslaneckých mandátov a stala sa najlepšie organizovanou politickou silou v krajine. Pri moci sa udržal aj tým, že dosiahol zmenu ústavy, ktorá dovtedy zakazovala opätovné zvolenie prezidenta.

Úzko spolupracoval s generálom Jorge Ubicom, ktorý vládol v Guatemale. Vzťahy s Anastasiom Somozom v Nikarague boli horšie kvôli pohraničným sporom, avšak počas 30. a 40. rokov 20. storočia neprerástli ani raz do otvoreného konfliktu.

V roku 1949 pod tlakom domácej opozície a zvonku vypísal prezidentské voľby, ktorých sa nezúčastnil.