Tlstá (národná prírodná rezervácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tlstá
národná prírodná rezervácia
Pohľad na Tlstú z Ostrej.
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský kraj
Okres Martin
Pohorie Veľká Fatra
Súradnice 48°56′02.79″S 18°58′15.86″V / 48,9341083°S 18,9710722°V / 48.9341083; 18.9710722
Najľahší výstup po značke z Gaderskej doliny
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Wikimedia Commons: Veľká Fatra
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tlstá je národná prírodná rezervácia[1] vo Veľkej Fatre neďaleko Blatnice v okrese Martin. NPR Tlstá je výrazne bralnatý, skrasovatený vápencovo-dolomitových komplex. Susedí s dvoma ďalšími chránenými územiami a to Národná prírodná rezervácia Veľká Skalná a Národná prírodná rezervácia Padva.

Predmetom ochrany sú zachovalé porasty dubovo-bukovéhosmrekového lesného vegetačného stupňa s výskytom vysokohorskej, horskej, teplomilnej a slatinnej vegetácie. Od roku 1981 patrí Tlstá medzi Národné prírodné rezervácie s rozlohou 3 066,04 ha a je jednou z najväčších na Slovensku.

Na chránenom území sa nachádza viacero jaskýň, napr.: Textorisovej jaskyňa, Havranova jaskyňa, Stĺpová jaskyňa, Biela jaskyňa, Jelenia jaskyňa, V lome a Mažarná jaskyňa.

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Dolina je dobre prístupná z obce Blatnica. Na jej začiatku sa nachádza parkovisko a neďaleko je Blatnický hrad. Priamo cez NPR vedie modro značkovaná turistická trasa z Blatnice k časti Muráň a ďalej na vrchol Tlstá (1 373,3 m n. m.) a k Blatnickému hradu. Zo západu lemuje NPR Blatnická dolina a zeleno označená turistická trasa. Na východe Tlstú ohraničuje Gaderská a Dedošová dolina a žlto označená turistická trasa.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tlstá. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]