Tomio Okamura

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tomio Okamura
Tomio Okamura
Tomio Okamura, podpis (z wikidata)
Poslanec Poslaneckej snemovne PČR
Momentálne v úrade
od 21. októbra 2017
Biografické údaje
Narodenie4. júl 1972 (51 rokov)
Tokio, Japonsko
Profesiaposlanec, podnikateľ
Vierovyznanierímskokatolícka cirkev
Rodina
DetiRuy Okamura
Odkazy
www.tomio.cz
Spolupracuj na CommonsTomio Okamura
(multimediálne súbory)

Tomio Okamura (jap. 岡村 富夫 – Okamura Tomio, * 4. jún 1972, Tokio) je český podnikateľ a politik moravsko-japonského pôvodu.[1][2] Od októbra 2013 je členom Poslaneckej snemovne, do ktorej kandidoval v predčasných voľbách v roku 2013. Zvolením mu zanikol mandát senátora, ktorý vykonával ako nezávislý od októbra 2012 za obvod Zlín.

V roku 2012 sa uchádzal o kandidatúru na úrad prezidenta Českej republiky. Ministerstvo vnútra ČR však po overení podpisov na petičných hárkoch odmietlo registráciu jeho kandidatúry pre nedostatočný počet podpisov, chýbalo iba dvetisíc podpisov – ostatných platných necelých päťdesiattisíc podpisov sa Okamurovi a jeho prívržencom podarilo nazbierať v rekordnom čase – necelé tri týždne pred podaním žiadosti o registráciu.[3]

Vo voľbách do Poslaneckej snemovne PČR v roku 2017 bol lídrom hnutia SPD v Stredočeskom kraji. Získal 12 689 preferenčných hlasov a mandát poslanca obhájil. V roku 2013 mu vyšla v nakladateľstve Fragment kniha Veľká japonská kuchárka. Napísal ju spolu s Mie Krejčíkovou Okamurovou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Blog – Tomio Okamura: „O autorovi: Moravsko-japonský podnikatel (matčina rodina pochází z valašské Bystřice pod Hostýnem), viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany.“
  2. http://www.tomio.cz/o-mne/ – „Narodil se 4. července 1972 v Tokiu moravské mamince a japonskokorejskému otci.“
  3. Rozhodnutí o odmítnutí kandidátní listiny [online]. Praha: Ministerstvo vnútra ČR, 2012-11-23, [cit. 2012-11-23]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tomio Okamura na českej Wikipédii.