Trest smrti v Izraeli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Trest smrti v Izraeli je povolený len v čase vojny a to len za genocídu, zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny, vlastizradu a zločiny proti židovskému ľudu. Aktuálne je arabsko-izraelský konflikt považovaný za vojnu a spáchanie niektorého z trestných činov môže viesť k trestu smrti. Izrael zdedil zákonník z obdobia britského mandátu v Palestíne, ktorý zahŕňal trest smrti pre niekoľko trestných činov, ale v roku 1954 Izrael zrušil trest smrti v mieri, s výnimkou hore uvedených trestných činov.

Iba jedna civilná osoba bola v histórii štátu Izrael odsúdená na smrť - Adolf Eichmann, ktorý bol obesený v roku 1962 po tom, čo bol odsúdený v roku 1961 za účasť na nacistických vojnových zločinoch týkajúcich sa holokaustu.

Popravený bol aj Meir Tobianski, izraelský vojak v Arabsko-izraelskej vojne v roku 1948, ktorý bol falošne obvinený z velezrady a popravený zastrelením potom, čo bol vojenským súdom uznaný vinným. Iní, vrátane nacistického zločinca Johna Demjanjuka, boli odsúdení na smrť, ale odvolaním zvrátili trest smrti.

Všeobecne sa uznáva, že jedným z dôvodov pre vzácne používanie trestu smrti v Izraeli je židovský náboženský zákon. Biblický zákon výslovne nariaďuje trest smrti pre 36 trestných činov, od vraždy a cudzoložstva k modlárstvu a znesväteniu soboty. Napriek tomu židovskí učenci od začiatku letopočtu vyvinuli tak obmedzujúce pravidlá, aby sa zabránilo odsúdeniu nevinných, že trest smrti sa stal de facto ilegálnym. Konzervatívni židovskí náboženskí vodcovia a učenci veria, že trest smrti by mal zostať nevyužitý, a to aj v extrémnych prípadoch, ako sú politické vraždy.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]