Trieda Los Angeles

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Trieda Los Angeles je trieda rýchlych útočných amerických ponoriek s jadrovým pohonom z čias studenej vojny. Ich hlavnou úlohou bolo ničenie sovietskych ponoriek a sprievod úderných zväzov amerických lietadlových lodí. Tiež môžu byť využité k boji proti ponorkám, lodiam a podzemným cieľom, mínovaniu, špionáži či vyloďovaniu špionážnych výsadkov.

V rokoch 1972-1996 bolo postavených celkom 62 ponoriek tejto triedy, väčšina z nich je v službe ešte dodnes. Stále sa jedná o najpočetnejšiu triedu jadrových ponoriek na svete. S výnimkou ponorky USS Hyman G. Rickover sú všetky jednotky tejto triedy pomenované po amerických mestách. V roku 1990 stála jedna táto ponorka 900 miliónov amerických dolárov.

Trieda Los Angeles

Trieda Los Angeles bola navrhnutá ako nasledovník predchádzajúcej triedy Sturgeon. Oproti nej je o niečo tichšia a má výkonnejší pohonný systém. V konštrukcii je opäť použitá špeciálna oceľ HY-80. Výzbroj predstavujú štyri 533 mm dlhé torpédomety. Z torpédometov môžu byť vypustené torpéda MK-48, proti lodné strely UGM-84 Harpoon, strely s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk či míny. Posledných 31 jednotiek tejto triedou (SSN 719-750) nesie v prove ďalších 12 vertikálnych vypúšťacích síl (VLS) pre strely Tomahawk. V prove je umiestnený výkonný sonar typu BQQ-5.

Posledných 23 ponoriek (SSN 751-773) bolo postavených v modernizovanej verzií a sú tiež označované ako 688i (improved). Sú tichšie, nie sú modernejšie elektronikou ale lepšie vybavené pre operácie v Arktíde. Pohonný systém tvoril jadrový reaktor typu S6G a dve turbíny. Lodná skrutka je tu iba jedna. Pri plavbe pod hladinou dosahujú ponorky triedy Los Angeles rýchlosť až 31 uzlov. Značný dôraz bol kladený na obtiažnu zistiteľnosť ponorky pri plavbe pod hladinou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]