Trigonálne planárna molekulárna geometria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trigonálne planárna

molekulárna geometria

Príklady SO3, H2CO
Bodová grupa D3h
Koordinačné číslo 3
Väzbový uhol 120°
Dipólový moment 0

Trigonálne planárna molekulárna geometria popisuje geometriu (priestorové usporiadanie) molekuly, v ktorej je jeden atóm v strede viazaný na tri ďalšie atómy, ktoré ležia vo vrcholoch rovnostranného trojuholníka, pričom všetky štyri atómy ležia v rovine.[1] V ideálnej molekule s touto geometriou sú všetky tri atómy (alebo ligandy) identické a všetky väzbové uhly sú 120°. Takéto molekuly patria do bodovej grupy D3h. Molekuly, ktoré nemajú tri identické ligandy, napríklad H2CO, sa líšia od tejto idealizovanej geometrie (majú rôzne väzbové dĺžky a uhly, ale sú stále planárne). Medzi príklady molekúl, ktoré majú trigonálne planárnu štruktúru, patria fluorid boritý (BF3), formaldehyd (H2CO), fosgén (COCl2) a oxid sírový (SO3). Niektoré ióny majú takisto trigonálne planárne usporiadanie, napríklad dusičnan (NO3-), uhličitan (CO32-) a guanidínium (C(NH2)3+). V organickej chémii sú uhlíkové atómy s tromi väzbami v trigonálne planárnom usporiadaní často popísané sp2 hybridizáciou.[2][3]

Dusíková inverzia popisuje skrivenie pyramidálnych amínov cez tranzitný stav, ktorý je trigonálne planárny.

Pyramidalizácia je skrivenie trigonálne planárnej molekulárnej geometrie smerom k tetrahedrálnej molekulárnej geometrii. Tento prípad možno pozorovať u pyramidálnych alkénov.[1]

Molekuly, ktoré majú ideálnu trigonálne planárnu štruktúru (majú identické ligandy), nemajú dipólový moment.[4] Ak ligandy nie sú zhodné, molekula môže mať dipólový moment.

Štruktúra fluoridu boritého, príklad trigonálne planárnej molekulárnej geometrie

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b MARCH, Jerry. Advanced organic chemistry : reactions, mechanisms, and structure. New York : Wiley, 1985. (3rd ed.) Dostupné online. ISBN 0-471-88841-9.
  2. HOLLEMAN, A. F.; WIBERG, E.. Inorganic Chemistry. San Diego : Academic Press, 2001. ISBN 0-12-352651-5.
  3. MIESSLER, G. L.; TARR, D. A.. Inorganic Chemistry. 3rd. vyd. [s.l.] : Pearson/Prentice Hall, 2004. Dostupné online. ISBN 0-13-035471-6.
  4. GAŽO, Ján. Všeobecná a anorganická chémia. [s.l.] : Alfa, 1978. S. 144.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Trigonal planar molecular geometry na anglickej Wikipédii.