Trijų kryžių kalnas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 54°41′12″S 25°17′51″V / 54,6867°S 25,2976°V / 54.6867; 25.2976

Trijų kryžių kalnas

Trijų kryžių kalnas (doslova Vrch troch krížov) je vrch vo Vilniuse na pravom brehu rieky Vilnia. Na jej vrchole stojí pamätník, ktorého autorom je Antoni Wiwulski.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V Litve sa dlho udržalo pôvodné pohanské náboženstvo. Krajina oficiálne prijala kresťanstvo v roku 1387, keď sa litovské knieža Jogaila stalo poľským kráľom Vladislavom II., nechalo sa pokrstiť a spolu so svojím bratrancom, kniežaťom Vytautasom odštartovali proces christianizácie Litvy. Dovtedy všetky pokusy o obrátenie Litovcov na kresťanskú vieru zlyhali. Litovci misionárov popravovali, mníchov križovali a rozštvrtených ich hádzali do vody. Mnohí historici tvrdia, že v 13. storočí boli práve na tomto vrchu zavraždení siedmi františkáni, ktorí zvestovali Litovcom kresťanskú vieru.

Na brehu rieky Vilnia sa v 13. storočí v týchto miestach týčil takzvaný Krivý zámok. V roku 1390 ho križiaci vypálili a odvtedy sa už neopravoval. Na jeho mieste boli v roku 1613 na pamiatku siedmich mníchov, zavraždených za vieru, postavené prvé drevené kríže. V roku 1916 drevené kríže vymenili za betónové. Kríže boli vyhotovené podľa projektu architekta Antoni Wiwulského (Antanasa Vivulskisa). Po vojne boli na príkaz ZSSR Tri kríže spolu s ďalšími náboženskými pamiatkami zničené. Obnovené boli až 14. júna 1989. Súčasťou vrchu sú aj zrúcaniny zničených krížov.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Z hory je výhľad na panorámu Vilniusu. Neďaleko od nej sa nachádza zámok zakladateľa mesta, kniežaťa Gediminasa.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]