Trnava-východ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Východ
mestská časť
Oficiálny názov: Trnava-východ
Štát Slovensko Slovensko
Región Trnavský
Okres Trnava
Historický región Dolné Považie (Trnava)
Mestská časť Trnavy
Súradnice 48°22′39″S 17°36′20″V / 48,37750°S 17,60556°V / 48.37750; 17.60556
Rozloha 10,66 km² (1 066 ha)
Obyvateľstvo 15 433 (1. 1. 2006)
Hustota 1 447,75 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 917 01
Telefónna predvoľba +421-33
EČV TT
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Trnavského kraja
Poloha v rámci Trnavského kraja
Poloha v rámci Trnavského kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Trnava-východ je jedna zo šiestich mestských častí Trnavy s rozlohou 9,1 km².[1]

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Mestská časť zaberá východnú časť kompaktného mestského intravilánu, ktorý na západe nadväzuje na mestskú časť Trnava-stred, na severe na Trnavu-sever, kým na juhu územne nenadväzuje na zastavané územie. Hranica mestskej časti prechádza po línii Piešťanská, Bučianska, Hlboká a Sladovnícka, na juhu je oddelená železničnou traťou Bratislava – Žilina.

Súčasťou sú dve sídliská Družba a Vozovka so zástavbou rodinných domov. Nachádza sa tu aj areál Železničných opravovní a strojární a rozsiahle nezastavané územie medzi Družbou a východným cestným obchvatom mesta v lokalitách Nad starým cukrovarom a Nad starou fabrikou.

Významné objekty a inštitúcie[upraviť | upraviť zdroj]

Stojí tu Poliklinika Družba, mestský zimný štadión, letné kúpalisko, tri základné školy, Stredná zdravotnícka škola, Stredné odborné učilište železničiarske a Stredná poľnohospodárska škola.

Obyvateľom ďalej slúži pošta, obchodné domy Billa, Lidl, Kaufland, Nay, reštaurácia McDonald’s, motoristom tri čerpacie stanice, ubytovanie poskytuje hotel Inka. Sídli tu Ústredné daňové riaditeľstvo, okresné riaditeľstvo PZ v Trnave a Trnavský samosprávny kraj.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Doprava v Trnave

Cestná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Na území mestskej časti sa nenachádzajú cesty diaľničného typu ani cesty II.triedy,[2] avšak do mestskej časti zasahujú dve cesty I.triedy[3] a cesta III.triedy 1279, ktorá je vedená ulicami Zavarská, Koniarekova, Bernolákova a úsekom Sladovníckej ulice.[2] Cesta I. triedy I/51 je tvorená Juhovýchodným obchvatom mesta Trnava[2] a cesta I. triedy I/61 sa nachádza na ulici Piešťanská[2], ktorá rozdeľuje mestskú časť od mestskej časti Trnava-sever.

V mestskej časti je niekoľko miestnych komunikácií, najvýznamnejšie sú vedené na uliciach:

Tieto miestne komunikácie významom prevyšujú väčšinu ciest III. triedy.[3] Dĺžka tohto základného skeletu miestnych komunikácií je približne 3 km.

Mestská hromadná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Mestská hromadná doprava v Trnave

Služby MHD v mestskej časti sú poskytované na piatich štandardných autobusových linkách, linky 3, 4, 12, 13 a 14, a na dvoch školských linkách, linka 22 a 23.[3] Premávka štandardných autobusových linkiek funguje každý deň približne od 4:30 do 23:00. V nočných hodinách od 23:00 do 4:30 MHD nepremáva.[3] Premávka školskej linky 22 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov - ráno z Linčianskej smer Vozovka a popoludní z Vozovky smer Linčianska.[3] Premávka školskej linky 23 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov - ráno z Vozovky smer Sibírska a popoludní zo Sibírskej smer Vozovka.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Urbanistická štruktúra [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, rev. 2019-12-31. Dostupné online.
  2. a b c d ING. KADLÍČEK. Usporiadanie cestnej siete Trnava [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, 05/2015. Dostupné online.
  3. a b c d e f g h i j Plán udržateľnej mobility krajského mesta Trnava a jeho funkčného územia - Zber dát [online]. Trnava: [cit. 2020-03-01]. Dostupné online.