Trolejbusová doprava v Legnici

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trolejbusová doprava v Legnici
Trh v Legnici – súčasť trasy bývalej linky trolejbusovej
Trh v Legnici – súčasť trasy bývalej linky trolejbusovej
Základné údaje
ŠtátPoľsko Poľsko
MestoLegnica
PrevádzkovateľMPK Legnica
Zahájenie prevádzky10. novembera 1943
Ukončenie prevádzky31. december 1956
Prevádzka
Počet liniek1

V Legnici, meste na juhozápade Poľska, bola dvakrát v prevádzke malá sieť trolejbusovej dopravy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá krát sa trolejbusy v Legnici objavili 10. októbra 1943. Vtedy bola sprevádzkovaná prvá (a tiež jediná) linka na trase železničná stanica – mestský park (späť cez Staré Mesto) – ZłotoryjskaLasek Złotoryjski o dĺžke 4 km. Na tejto trati jazdili štyri trolejbusy MAN. Neskôr bolo zakúpených ešte niekoľko ojazdených vozov Henschel.[1]

Druhá prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Druhá trolejbusová prevádzka v Legnici bola zahájená 22. júla 1949. Vtedy bola otvorená jednosmerná trať s dĺžkou 3 km od stanice na juhovýchod k vojenskému letisku. Spočiatku jazdil na tejto linke trolejbus Henschel, jediný, ktorý prežil vojnové udalosti. V roku 1951 boli zakúpené dva ojazdené trolejbusy JaTB-2 z Varšavy, jeden z nich ale bol čoskoro vyradený.[2]

Trolejbusová trakcia s jedinou linkou a dvoma vozmi neprežila rok 1956, kedy bolo rozhodnuté o jej zrušení. Naposledy vyšli trolejbusy do legnických ulíc 31. decembra toho roku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NADOLSKI, Przemysław; WALCZAK, Dariusz; ZBIGNIEW, Danyluk; TURŻAŃSKI, Bohdan. Tramwaje dolnośląskie. T. 2: Historia tramwajów i trolejbusów w Legnicy. Rybnik : Wydawnictwo Eurosprinter, 2015. ISBN 978-83-63652-14-2. S. 118. (po poľsky)
  2. POŁOM, Marcin; PALMOWSKI, Tadeusz. Rozwój i funkcjonowanie komunikacji trolejbusowej w Gdyni. Pelplin : Wydawnictwo Bernardinum, 2009. S. 38. (po poľsky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]