Trpasličí pinč

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trpasličí pinč

Krajina pôvodu Nemecko
FCI kód 2/2.1/185
Štandardy FCI
Výška 17 cm (suky)
20 cm (psy)
Hmotnosť 4-6 kg
Pôvodné určenie
Terajšie určenie spoločenský pes
Názov v krajine pôvodu Zwergpinscher
Synonymá
Zaužívaná skratka TP
Zoznam psích plemien
Psí portál

Trpasličí pinč je plemeno psa pôvodom z Nemecka, uznané v FCI v skupine 2 pod číslom 185. Pôvodne bola šľachtená na stráženie a lov škodcov, špeciálne na potkany. Slovenský názov je doslovným prekladom nemeckého pomenovania tejto rasy - Zwergpinscher.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Trpasličí pinč je zmenšenina nemeckého pinča, pričom sa neprejavujú nepriaznivé stránky vyplývajúce zo zakrpateného vzhľadu (napr. veľké očné buľvy oproti veľkosti hlavy). Elegantný štvorcový rámec podčiarkuje krátka, priliehavá, hladká a lesklá srsť. Má dlhú lebku zakončenú čiernym nosom. Vysoko posadené uši sú sklopené do tvaru V. Rovné predné a svalnaté zadné končatiny umožňujú tomuto plemenu elegantný a plynulý pohyb, pričom najprirodzenejší je preň klus. Pes môže mať viac ako 20 cm a aj sučka môže mať viac ako 17 cm.

Temperament[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek svojej povesti bojazlivého malého psíka je trpasličí pinč húževnatý, temperamentný pes vyžadujúci fyzickú aj psychickú aktivitu. Nedostatok pohybu a zamestnania vedie k problémom v správaní. Jeho temperamentu vyhovujú rôzne kynologické športy ako sú agility či dogdancing. Je prirodzene nebojácny, pri správnej motivácii je ľahko cvičiteľný. K cudzím ľuďom sa správa s primeranou nedôverou a pri správnom vedení sa dobre znáša aj s inými domácimi zvieratami. Ako pinč zvykne viac prilipnúť k jednej osobe.

Zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

Trpasličí pinč je jedno z malých plemien, ktoré netrpí na žiadne špecifické dedičné ochorenie. Vyhýba sa mu aj pre iné malé plemená typycká luxácia pately.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]