Tuberkulóza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Röntgenová snímka pľúc pacienta trpiaceho tuberkulózou

Tuberkulóza (TBC, hovorovo aj suchoty, suchotiny či expresívne tubera) je zdĺhavá infekčná choroba postihujúca všetky tkanivá a orgány, najčastejšie však pľúca zvierat aj ľudí. Je vyvolaná mikroorganizmom Mycobacterium tuberculosis (nazývaný aj Kochov bacil). Šíri sa vzduchom – kašľom, kýchaním a pod. Väčšina infekcií je asymptomatická, latentná. Asi jedno z desiatich ochorení vyústi do aktívnej tuberkulózy, pričom neliečená tuberkulóza spôsobuje smrť u 50% prípadov. Touto chorobou sa zaoberá medicínsky obor ftizeológia.

Najtypickejším príznakom je chronický suchý kašeľ a vykašliavanie krvi. Medzi ďalšie príznaky patrí horúčka (Febris), potenie a strata telesnej hmotnosti. Diagnóza prebieha mikrobiologickým vyšetrením krvavého sputa či odobraním vzoriek tkaniva, tuberkulinovým testom, pomocou rádiológie, prípadne krvnými testami. Vďaka pokroku v chemoterapii (antibiotiká, tuberkulostatiká) a zvýšenej hygiene nastalo podstatné zníženie výskytu tejto nákazy predovšetkým vo vyspelých, civilizovaných krajinách (v poslednom čase však počty chorých opäť stúpajú, a to aj v tých najvyspelejších krajinách). Vysoká schopnosť pôvodcu choroby vypestovať si imunitu núti lekárov kombinovať viacero druhov veľmi silných antibiotík, modifikovať známe antibiotiká a hľadať nové.

Predpokladá sa, že tretina svetovej populácie je infikovaná baktériami M. tuberculosis a zhruba každú sekundu je infikovaný ďalší človek. V roku 2007 bolo odhadovaných 13,7 milióna chronických aktívnych prípadov, 9,3 milióna nových prípadov a 1,8 miliónov úmrtí a to väčšinou v rozvojových krajinách.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]