Tuleň leopardí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tuleň leopardí

Tuleň leopardí
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Hydrurga leptonyx
Blainville, 1820

Mapa rozšírenia tuleňa leopardieho.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Tuleň leopardí (Hydrurga leptonyx) je druh čeľade tuleňovité.

Tuleň leopardí, žijúci v južných častiach Tichého a Atlantického oceána, v okolí južného pólu, má povesť mimoriadne nebezpečného predátora, ktorý uchvacuje nielen mláďatá iných druhov tuleňov, ale aj dospelé tučniaky. K jeho nepriateľom patrí iba kosatka dravá a človek. Tuleň leopardí napáda aj ľudí. Prepadnutým sa podarilo uniknúť často iba s veľkým šťastím.

Tuleň leopardí sa spoločne s kosatkou dravou pokladajú za najnebezpečnejších predátorov morí obklopujúcich Antarktídu. Dospelé jedince tam žijú pri okraji ľadovej návrše, mladé zvieratá v blízkosti subantarktických ostrovov. Tieto s obľubou migrujúce zvieratá neraz dosiahnu aj pobrežie Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Afriky a Južnej Ameriky. Tuleň leopardí vďačí za meno kresbe na svojej kožušine, ktorá sa ponáša na leopardiu, chrupu šelmy a technike pod vodou, kde sa ku koristi prikráda. Pri prenasledovaní môžu títo šikovní potápači a plavci dosiahnuť rýchlosť až 40 km/h. Zvieratá dorastajú do veľkosti 2,5 – 3,2m, ich hmotnosť je 200 – 450 kg. Väčšie samce bývajú niekedy dlhé až 3,5m a vážia viac ako 590 kg. Tulene leopardie sa živia krilom, rybami, sépiami, tučniakmi, mláďatami tuleňa Weddellovho, tučniakmi kriložravými, ktoré sa častejšie označujú ako „krabožravé“, tuleňmi sloními a uškatcami antarktickými. Tulene leopardie udierajú uloveného tučniaka o kryhy ľadu alebo o hladinu vody, kým ho neusmrtia a neoderú z kože a peria. Potom obeť prehltnú.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hückstädt, L. 2015. Hydrurga leptonyx. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T10340A45226422. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T10340A45226422.en. Prístup 21. február 2019.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]