Tuning (automobil)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vytuningovaný automobil Škoda Felicia RRS firmou Lamino Servis
Toyota Supra Mk IV upravená firmou Veilside

Tuning alebo autotuning (prekladá sa spravidla ako ladenie/vylaďovanie/dolaďovanie automobilu) je neformálne označenie pre úpravy, buď zvyšujúce výkon a jazdné vlastnosti automobilu, najčastejšie motora (performance tuning), alebo optické úpravy (visual tuning), a to najmä zo sériového, továrenského stavu do individuálnej formy.

U performance tuningu je jedna z najpopulárnejších úprav chiptuning (preprogramovanie riadiacej jednotky), zlepšenie sania, športové vačkové hriadele, vstrekovanie oxidu dusného, plneprietokový výfukový systém, turbokit alebo kompresor, kovokeramická alebo karbokeramická spojka, diferenciál so zvýšeným trením, športové alebo pretekárske tlmiče a pružiny, športový brzdový systém či pneumatiky s lepšou adhéziou.

Vizuálne úpravy sa sústredia na výmenu plastov auta (bodykit – nárazníky a bočné prahy), tmavé okenné fólie, neónové podsvietenie, ľahkozliatinové disky, koncovky výfukov a pod. Audio úpravy rozširujú vybavenie auta o hi-fi (high fidelity), LCD monitory a pod.

S tuningom sa spája aj tzv. pouličné preteky – streetracing. Na tému autotuning a streetracing boli natočené aj filmy – séria Rýchlo a zbesilo a počítačové hry (séria hier Need for Speed)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]