Tyrion Lannister

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tyrion Lannister

Peter Dinklage, seriálový predstaviteľ Tyriona Lannistera
Základné informácie
Pieseň ľadu a ohňa
AutorGeorge R. R. Martin
HerecPeter Dinklage
O postave
PrezývkaZmok, Polomuž, Trpaslík, Obor z Lannisterov
Miesto narodeniaCasterlyho skala
Pohlaviemuž
Druh bytostiČlovek
PovolaniePobočník kráľa, správca pokladnice
RodinaTywin Lannister (otec)
Jaime Lannister (brat)
Cersei Lannisterová (sestra)
Kevan Lannister (strýko)
Lancel Lannister (bratranec)
Manžel(ka)Tysha (manželstvo anulované)
Sansa Starková (manželstvo nenaplnené)
NáboženstvoSedem

Tyrion Lannister prezývaný Zmok je jedna z ústredných postáv fantasy románovej série Pieseň ľadu a ohňa od amerického autora G. R. R. Martina. Vystupuje aj v seriáli Game of Thrones natočenom na motívy tejto série. Je to vysoko postavený zakrpatený človek (trpaslík) s podrezaným jazykom a láskavým vnútrom. V seriálovej podobe ho stvárnil herec Peter Dinklage.

Narodil sa ako mladší syn svojho otca Tywina Lannistera, najmocnejšieho a najbohatšieho lorda v ríši. Keďže Tywinov starší syn sa stal členom kráľovskej gardy a mal by žiť v celibáte, Tyrion je dedičom lorda Tywina. Tywin ho však nemá rád rovnako ako Tyrionova staršia sestra Cersei. Len Tyrionov brat Jaime mu preukazuje trocha náklonnosti. Pretože je trpaslík, je terčom mnohých vtipov a urážok. Pre svoj vzrast nie je dobrým bojovníkom, má však vysokú inteligenciu a je sčítaný. V priebehu deja zastáva postupne rôzne vysoké úrady – stáva sa pobočníkom kráľa, ktorý je zároveň jeho synovcom, správcom kráľovskej pokladnice, má funkciu lorda Zimovresu, napokon je však nútený ujsť do exilu, kde sa snaží vstúpiť do služieb kráľovnej Daenerys.

Vyskytuje sa v knihách Hra o tróny, Súboj kráľov, Búrka mečov a Tanec s drakmi. Niektoré kapitoly týchto kníh sú písané z jeho uhla pohľadu.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Tyrion sa narodil ako trpaslík. Má nízky vzrast, zakrpatené nohy a znetvorené, pokrútené telo. Preto môže jazdiť na koni len v špeciálne upravenom sedle. Nezdedil nič z povestnej krásy ľudí rodu Lannisterovcov. Jeho vlasy sú riedke a svetlé, každé oko má inej farby (jedno zelené, druhé čierne), má výrazné nadočnicové oblúky. Pri jednej z bitiek mu odseknú časť nosa, čo robí jeho výzor ešte ohyzdnejším. Dostáva prezývky ako Zmok či Polomuž.

Osobnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Tyrion nie je od narodenia zlým človekom, odpor najbližšej rodiny, urážky okolia a životné rany si však na jeho povahe vybrali svoju daň. Je cynický, oplzlý, prefíkaný a vulgárny. Na urážky na svoju osobu často vtipne reaguje, vnútorne je však nešťastný zo svojich telesných nedostatkov. Spriada intrigy a úklady rovnako ako jeho sestra, robí to však pre dobro ríše, ktorej spoluvládcom sa stane. Neverí na mágiu s výnimkou dávnej existencie drakov. Žije rád a život sa snaží čo najlepšie užívať. Vnútorne však trpí kvôli opovrhnutiu svojím otcom, nenávisťou sestry a zlým vzťahom so ženami. Má veľký sexuálny apetít, ženám sa však nepáči. Po traume z jeho mladosti, keď vysvitlo, že jeho prvá láska bola len prostitútka najatá jeho rodinou, spáva iba s prostitútkami. Nedokáže si však pomôcť a do poslednej z nich menom Shae sa zamiluje.

Keď už musí bojovať, používa sekeru. Jeho panošom je tichý a oddaný Podrick Payne. Majú ho radi aj jeho neter Myrcella a mladší synovec Tommen.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pred knihami[upraviť | upraviť zdroj]

O minulých udalostiach Tyrionovho života sa čitateľ dozvedá vďaka jeho spomienkam, spomienkam ďalších postáv a rodokmeňu uvedenému na konci Hry o tróny. Tyrion sa narodil v roku 275 tamojšieho letopočtu v Casterlyho skale, hrade Lannisterovcov, v Siedmich kráľovstvách. Jeho rodičia, Tywin a Joanna, boli bratranec a sesternica. Matka pri jeho pôrode umrela, čo bol jeden z dôvodov, prečo ho jeho otec nemá v láske. Má dvoch starších súrodencov, krásne dvojčatá Jaimeho a Cersei. Z jeho strýkov zohráva v deji významnejšiu úlohu Kevan Lannister. Najobľúbenejším strýkom Tyriona bol Gerion Lannister, ktorý sa však dávno stratil na mori.

Tyrionovo narodenie sprevádzali zvesti o tom, že sa narodil strašidelný netvor a démon so zubami, pazúrmi a chvostom. V skutočnosti však vyzeral len ako pomerne obyčajné dieťa s priveľkou hlavou. Predpokladalo sa, že krátko po narodení umrie. Ako kojenca ho navštívili a videli princ Oberyn a princezná Elia z Dornu. Dieťa im potajomky ukázala Cersei a Oberyn bol sklamaný, že nie je taký obludný, ako sa rozprávalo.

Tyrion veľa čítal a zaujímal sa o draky, v tej dobe už vyhynuté tvory v jeho svete. Keď mal trinásť rokov, zachránil pred skupinou banditov dievčinu menom Tysha. Oženil sa s ňou a prežil chvíľu šťastia. Potom však jeho otec o tom dozvedel. Tywin manželstvo anuloval, vyhlásil, že išlo len o najatú prostitútku a prikázal svojim vojakom a naostatok aj Tyrionovi Tyshu znásilniť. Odvtedy ju Tyrion nevidel, táto udalosť ho však veľmi traumatizovala.

Hra o tróny[upraviť | upraviť zdroj]

Do deja Piesne ľadu a ohňa vstupuje, keď so svojím otcom a súrodencami navštívi Zimovres, sídlo rodu Starkovcov. Medzi ním a Jonom Snowom, nemanželským synom lorda Starka, vzniknú určité sympatie. Kráľovský sprievod sa po návšteve vracia znova na juh, do hlavného mesta Kráľovho prístavu spolu s lordom Starkom, novým pobočníkom kráľa. Tyrion sa však s Jonom a jeho strýkom Benjenom vydáva na sever, aby uvidel Múr, stavbu, ktorá ohraničuje severný koniec kráľovstva. Pobudne v sídle pri Múre, v Čiernom hrade, a spriatelí sa s Jonom. Jon Tyriona prosí, aby urobil niečo pre jeho od pása nadol ochrnutého brata Brana. Tyrion preto vymyslí spôsob, ako by Bran mohol jazdiť na koni. Keď sa vracia cez Zimovres, tento návrh predloží Branovmu najstaršiemu bratovi Robbovi a on ho zrealizuje.

Tyrion potom s dvoma svojimi mužmi a mešcom zlata putuje ďalej na juh. V istom hostinci však stretne Catelyn Starkovú, pobočníkovu ženu, ktorá sa vracia z Kráľovho prístavu s informáciou, že Tyrion sa pokúsil o úkladnú vraždu Brana. Catelyn požiada o pomoc osadenstvo hostinca. Vďaka nemu zatkne Tyriona a vedie ho na hrad svojej sestry. Nevinný Tyrion však počas cesty získa sympatie žoldiera Bronna. Na hrade Orlie hniezdo ho Catelynina sestra Lysa obviní aj z vraždy svojho manžela. Tyriona uvrhnú do väznice. Catelyn ani jej sestra mu však nevedia vraždy dokázať, nechajú to preto na tzv. boží súd – súboj dvoch bojovníkov na život a na smrť. Za Tyriona bojuje Bronn, ktorý vyhrá. Tyriona s Bronnom preto sestry prepustia, myslia si však, že obaja aj tak zahynú pri nebezpečnom prechode cez hory, kde útočia divoké klany. Tyrion však útočníkov presvedčí, aby ho nezabíjali. Sľúbi im lepšiu výzbroj, čo aj splní. Časť divokých bojovníkov z klanov zostáva s ním ako osobná stráž. Spoločne dorazia do tábora jeho otca Tywina.

Bronn Tyrionovi nájde prostitútku Shae, ktorá sa mu zapáči. Tywin pošle svojho syna do predvoja bitky proti armáde Robba Starka, keď sa situácia v Kráľovom prístave vyhrotí. Tyrion bitku prežije bez vážneho zranenia.

Jeho synovec Joffrey, nový kráľ, dá popraviť Eddarda Starka. Hoci medzi Starkami a Lannistermi panuje nepriateľstvo, Tywin tento čin odsúdi a pošle Tyriona do Kráľovho prístavu, aby sa stal pobočníkom kráľa a zabránil Joffreymu v ďalších bláznovstvách.

Súboj kráľov[upraviť | upraviť zdroj]

Ako Joffreyho regentka panuje Cersei, ktorá nie je z Tyrionovho príchodu ani zo spôsobov jeho vládnutia nadšená. Tyrion potajme, proti vôli jeho otca, zoberie so sebou aj Shae. Aby utajil, čo pre neho Shae znamená, chodí do nevestinca, z ktorého tajnou chodbou prichádza do domu, ktorý pre Shae najal.

Tyrion mierni Joffreyho despotickú vládu a snaží sa mladého kráľa vychovávať. Koná spravodlivejšie a rozumnejšie než jeho sestra a synovec, spriada vlastné úklady a má vlastný plán na obranu mesta. Kráľovo prístavisko totiž očakáva útoky dvoch kráľových bratov, Renlyho a Stannisa, ktorí sa s Joffreyho nástupníctvom nezmierili. Tyrion dá ukovať obrovskú reťaz, ktorú ponorí do vody v ústí rieky vlievajúcej sa do mora, a nechá vyrobiť divoký oheň – neuhasiteľnú substanciu alchymistov, aby ňou podpálil nepriateľské lode. Napriek všetkej snahe však obyvateľstvo mesta hladujúce kvôli vojne Tyriona znenávidí.

Aby si Tyrion kúpil spojenectvo najjužnejšej časti územia roztriešteného občianskou vojnou, Dorn, nechá tam poslať Myrcellu ako snúbenicu mladšieho syna dornského panovníka. Svojho druhého synovca, princa Tommena, zase ukryje na hrade mimo Kráľovho prístavu, aby v prípade pádu mesta zostal aspoň on nažive. Správa sa láskavo a ochraniteľsky aj k Sanse, Eddardovej dcére, rukojemníčke Lannisterovcov, ktorú Joffrey nechávať svojimi rytiermi biť. Tyrion vymyslí tiež plán na oslobodenie svojho brata Jaimeho zo zajatia, ale nevydarí sa mu a Jaime zostáva väzňom rodu Tullyovcov. Cersei sa obáva, že Tyrion chce nechať zabiť Joffreyho, hoci on sám tento návrh, najprv prednesený Bronnom, rázne odmieta. Aby si Cersei zaistila Tyrionovu vernosť, nechá zatknúť a väzniť prostitútku, ku ktorej Tyrion predstieral, že chodil. Tyrion je nahnevaný, jeho skutočná láska Shae je však na slobode. Tyrion urobí zo Shae slúžku jednej z urodzených dám, aby počas vojny bola v bezpečí hradu.

Na Kráľov prístav zaútočí armáda Stannisa Baratheona. Tyrionova bojová taktika, spálenie Stannisových lodí alchymistickým divokým ohňom, funguje, mesto však aj tak začne prehrávať. Potom, čo Sandor Clegane odmietne ďalej bojovať, Tyrion, hoci má nechuť k boju, sám vedie mužov do boja. Úspešne bojuje proti nepriateľom, no pokúsi sa ho zabiť Mandon Moore, jeden z rytierov kráľovskej gardy, ktorý by mal byť na jeho strane. Moora však zabije Podrick Payne. Do mesta prišili so svojimi armádami jeho otec a Tyrellovci, ktorí Stannisa zahnali na ústup. Tyrion je po zradnom útoku škaredo zranený na tvári. Predpokladá, že príkaz na jeho zabitie vydala Cersei, a je ešte podozrievavejší voči jej služobníkom ako predtým. Vystrábi sa však zo zranení.

Tywin sa ujal úradu pobočníka kráľa, kým bol Tyrion v bezvedomí. Cersei zruší zasnúbenie Joffreyho a Sansy.

Búrka mečov[upraviť | upraviť zdroj]

V priebehu zotavovania sa zo zranenia Tyrion zistí, že divoké klany ho opustili alebo boli vyhnaní. V očiach svojho otca Tyrion ani po svojom hrdinstve pri obrane mesta nestúpol a odmieta z neho spraviť dedička Casterlyho skaly. Tyrion v kráľovom prístave po zotavení dostáva miesto správcu pokladne namiesto Petyra Baelisha, ktorý odchádza, aby sa oženil s Lysou Arrynovou.

Cersei spolu s Tywinom prinútia Tyriona a Sansu, aby sa vzali. Tyrion týmto politickým manželstvom získava právo na hrad Zimovres, ktorý mu jeho otec ponúkne ako najväčšiu poctu, akú mu je ochotný dať. Ostatní Sansini príbuzní sú totiž podľa predpokladov mŕtvi alebo onedlho zomrú, Sansa je teda domnelou dedičkou hradu. Tyrion z toho nie je nadšený, sotva trinásťročná Sansa je primladá a nenávidí ho, a on miluje inú. Keď Tyrion vidí, aký má k nemu Sansa odpor, nepripraví ju o panenstvo a naďalej žije so svojou milenkou Shae, z ktorej urobí Sansinu slúžku. Sansa sa ho nenaučí mať rada, hoci je k nej láskavý. Neskôr sa Sansa záhadne stratí.

Renlyho hrozba medzičasom tiež pominula. Renly v Súboji kráľov za záhadných okolností umrie a jeho mladomanželka Margaery je ponúknutá Joffreymu ako jeho manželka. Chystá sa veľkolepá svadba. Potulný spevák sa Tyronovi vyhráža, že ak ho nedostane na súťaž spevákov na svadbe, vyzradí, že má milenku Shae. Lord Tywin povedal, že každú prostitútku, ktorú s Tyrionom pristihne, nechá obesiť. Tyrion preto nariadi Bronnovi, aby speváka potajomky odstránil a zničil jeho telo.

Tyrion príde uvítať sprievod z Dornu, ktorý prišiel na svadobnú hostinu. Znepokojí ho, keď uvidí, že namiesto najstaršieho princa prišiel jeho mladší brat, po pomste prahnúci Oberyn. Na svadobnej hostine Joffrey ponižuje Tyriona. Potom Joffreyho niekto otrávi. Cersei tvrdí, že to bol Tyrion, a uvrhnú ho do žalára. Súd sa vyvíja v jeho neprospech. Tyrion dúfa, že sa z toho opäť dostane božím súdom. Bronn však za neho odmietne bojovať, pretože ho Lannisterovci uplácajú a Cerseiným šampiónom je navyše nesmierne veľký, silný a brutálny Gregor „Hora“ Clegane. Napokon za Tyriona bojuje dornský princ Oberyn Martell, pretože zabitím Hory chce pomstiť svoju sestru Eliu, ktorú spolu s jej deťmi kedysi Hora zavraždil. Hora však vyhráva, svojho súpera drasticky zabije a Tyriona čaká poprava.

Noc predtým ho však potajomky oslobodí Jaime, ktorý sa vrátil zo zajatia až po Tyrionovom uväznení. Prezradí tiež Tyrionovi, že Tysha nebola v skutočnosti prostitútka, to ho len prinútil povedať mu Tywin. Tyrion je rozzúrený, prezradí Jaimemu Cerseine nevery a dokonca mu zaklame, že zabil jeho syna. Potom Tyrion kušou zabije vlastného otca. Následne zaškrtí Shae, ktorá ho tiež zradila, na súde ohľadom Joffreyho vraždy svedčila proti nemu a stala sa Tywinovou milenkou.

Tanec s drakmi[upraviť | upraviť zdroj]

V knihe Hostina pre vrany, štvrtom dieli série, Tyrion nevystupuje. Nachádza sa tam však pohľad Cersei, ktorá na Tyrionovu hlavu vypísala odmenu. Čitatelia sa s ním stretávajú opäť v piatej knihe. Tyrion po zločinoch ujde na lodi za Úzke more, veľa pije, trápia ho výčitky svedomia a pochabo sa snaží nájsť Tyshu. Na východnom svetadieli ho prichýli magister Illyrio Mopatis, ktorý kedysi hostil aj Daenerys a jej brata. Vďaka nemu sa dopočuje o Daenerys a jej troch drakoch a chce vstúpiť do jej služieb, aby porazil a zabil Cersei. Pod falošným menom Hugor Kopec cestuje so skupinkou ľudí loďou po rieke. Jedným z cestujúcich je aj dospievajúci mladík, ktorého totožnosť Tyrion odhalí. Jedná sa o Aegona Targaryena, syna šialeného kráľa Aerysa, o ktorom sa predpokladalo, že ho Hora zavraždil ako kojenca. Aegon sa plaví za Daenerys, ktorá je jeho tetou, aby sa s ňou oženil a spojili tak svoje sily na dobytie Železného trónu. Tyrion ho od toho odhovára.

Počas zastávky v jednom meste Tyriona zajme Jorah Mormont, ktorý ho ako väzňa nesie Daenerys a dúfa, že si tak kráľovnú, ktorá ho vyhnala, udobrí. Neskôr zo sebou vezmú aj trpaslíčku Grešlu. Tá ho spočiatku nenávidí, neskôr ho však presvedčí, aby zaujal miesto v komickom predstavení namiesto jej zabitého brata. Grešlin brat, tiež trpaslík, bol totiž zavraždený ľuďmi, ktorí si mysleli, že ide o Tyriona a chceli za jeho hlavu odmenu.

Jorah, Tyrion a Grešla sú neskôr predaní do otroctva. Spolu s naivnou Grešlou musia robiť komické predstavenia, paródiu na rytiersky turnaj. Posledné predstavenie predvedú pred Daenerys, Tyrion však nemá možnosť dostať sa k nej bližšie. V ten istý deň totiž Daenerys neplánovane odletí na chrbte svojho draka na neznáme miesto.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 476 s. ISBN 978-80-7197-491-8.
  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 378 s. ISBN 978-80-7197-492-5.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 459 s. ISBN 978-80-7197-493-2.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 491 s. ISBN 978-80-7197-494-9.
  • MARTIN, George R. R.. Tanec s draky. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2012. 528 s. ISBN 978-80-7197-444-4.
  • MARTIN, George R. R.. Tanec s draky. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2012. 672 s. ISBN 978-80-7197-445-1.
  • Tyrion Lannister [online]. [Cit. 2023-03-02]. Dostupné online. (česky)