UAZ 469

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

UAZ 469 je sovietsky dvojnápravový osobný terénny automobil so zvýšenou priechodnosťou, ktorý vyrábala automobilka UAZ. Je určený na prepravu osôb a nákladu po pozemných komunikáciách a v teréne. Bol používaný predovšetkým v armáde bývalého ZSSR. V Rusku a krajinách bývalého Východného bloku slúži dodnes.

Druhy prevedenia[upraviť | upraviť zdroj]

UAZ 469

Verzia UAZ 469 má redukcie v kolesách, vyšší stupeň odrušenia elektrického vybavenia a hľadací svetlomet. Verzia 469 B je bez redukcií v kolesách, bez vyššieho stupňa odrušenia elektrického vybavenia a hľadacieho svetlometu (používa sa tiež ako civilná verzia). Model 469 BI je bez redukcií v kolesách, s vyšším stupňom odrušenia a s hľadacím svetlometom. Existujú tiež špeciálne nadstavby. Chemický prieskumný automobil UAZ 469 CH je vybavený prístrojmi pre radiačný a chemický prieskum, spojovacími prostriedkami a zariadením na vytyčovanie zamoreného priestoru. Vozidlo je vybavené ďalším akumulátorom pre zaistenie prevádzky tohoto vybavenia. Vnútorné usporiadanie je upravené pre 4 osoby. Technická pozorovateľňa UAZ 469 TEP je určená na technické pozorovanie bojiska, vyhľadávanie poškodenej techniky a na organizovanie odsunu a opráv. Vozidlo je vybavené spojovacími prostriedkami a je určené pre 5 osôb.

Technické parametre[upraviť | upraviť zdroj]

Vozidlo je vybavené motorom UMZ 451 M, prípadne UMZ 451 MI. Motor je zážihový, štvortaktný, kvapalinou chladený štvorvalec, s rozvodom OHV. Objem motora je 2 445 cm3 a výkon je 53 kW. Rám je lisovaný z oceľového plechu. Karoséria je štvordverová, s odnímateľnými nadstavcami dverí a zadnou sklopnou stenou. Strecha je tvorená plachtou na kovovej rozoberateľnej konštrukcii. Kapacita 7 osôb je rozdelená na 2 predné samostatné sedadlá, zadné trojmiestne sedadlo a 2 zadné bočné sedadlá. Do vozidla je možné naložiť zdravotnícke nosidlá. Rám predného skla je možné sklopiť dopredu na kapotu. Spojka je suchá, jednokotúčová. Prevodovka má 4 rýchlosti vpred a 1 vzad. Prídavná prevodovka umožňuje zapnutie pohonu prednej nápravy. Redukčný prevod rozširuje počet rýchlostí na 8 vpred a 2 vzad. Brzdy sú bubnové, dvojokruhové. Palivové nádrže sú dve s celkovým objemom 76 l.

Dĺžka 4 025 mm
Šírka 1 785 mm
Výška 2 050 mm
Rázvor 2 380 mm
Pohotovostná hmotnosť 2 500 kg
Najvyššia rýchlosť 115 km/h
Max. výkon pri 53 kW
Počet valcov 4
Zdvihový objem motora 2,5 l
Prevodovka štyri stupne vpred, jeden vzad
Stúpavosť 62 %
Palivové nádrže dve nádrže po 38 l

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému UAZ 469