Uhol odklonu kolesa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koleso so záporným odklonom
Automobil 1960 Milliken MX1 Camber Car je ukážkou veľkého záporného odklonu kolies

Uhol odklonu kolesa alebo uhol odklonu či odklon kolies je uhol, ktorým sa koleso automobilu alebo iného viacstopového vozidla odkláňa od svojej zvislej osi. Presnejšie povedané, je to uhol medzi zvislou osou kolesa a zvislou osou vozidla, pokiaľ sa pozeráme spredu alebo zozadu. Uhol odklonu kolesa sa využíva pri návrhu riadenia alebo nápravy. Pokiaľ je horná časť kolesa mimo dolnej časti (ďalej od vozidla) je to kladný odklon. Pokiaľ je ale ďalej od vozidla dolná časť kolesa ide o záporný odklon.

Odklon ovplyvňuje ovládateľnosť vozidla pri určitej konštrukcii nápravy. Predovšetkým záporný odklon zlepšuje priľnavosť v zákrutách. Preto lebo nastavuje pneumatiku do vhodnejšieho uhlu voči vozovke a sily sa prenášajú cez zvislú rovinu kolesa, namiesto priečnej šmykovej sily.

Pri vozidlách s rovnobežníkovými nápravami je odklon kolies meniteľný, ale pri novších vozidlách s nápravami MacPherson je obvykle pevne nastavený. Potom sú nižšie nároky na údržbu, pokiaľ sa vozidlo zníži použitím kratších pružín, zmení to odklon kolies, a to môže viesť ku zvýšeniu opotrebovania pneumatík a k horšej ovládateľnosti vozidla. Z tohto dôvodu ľudia, ktorý to s úpravami pre lepšie vlastnosti myslia vážne, nemôžu iba znížiť vozidlo, ale takisto upraviť montážny bod na hornom konci vzpery, aby umožňoval posun v priečnom smere (vzhľadom k pozdĺžnej osi vozidla) pre nastavenie odklonu. Pre takto upravované vozidlá sú k dispozícii rozširovacie podložky s rôznymi hrúbkami.

Terénne vozidlá, napríklad poľnohospodárske traktory využívajú kladný odklon kolies. Pri týchto vozidlách kladný odklon pomáha zmenšovať silu potrebnú pre riadenie vozidla.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Camber angle na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]