Umučenie Krista

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Umučenie Krista

Základné informácie
Žáner dráma
Dĺžka 126 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk aramejčina, latinčina, hebrejčina
Rok 2004
Dátum uvedenia 25. február
Spoločnosť Icon Productions
Rozpočet 30 miliónov $
Zárobok 611 899 420$
Filmový štáb
Réžia Mel Gibson
Scenár Benedict Fitzgerald, Mel Gibson, William Fulco (preklad)
Produkcia Bruce Davey, Mel Gibson, Stephen McEveety, Enzo Sisti
Hudba John Debney
Kamera Caleb Deschanel
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Umučenie Krista je americká dráma z roku 2004. Film bol režírovaný Melom Gibsonom a v hlavnej úlohe hral Ježiša Jim Caviezel. Zobrazuje utrpenie Ježiša do značnej miery v súlade s evanjeliami v Novom zákone od všetkých štyroch evanjelistov Matúša, Marka, Lukáša a Jána. Taktiež vychádza z náboženských zobrazení zo sviatku Veľkého piatku počas Veľkej noci a námety čerpal z knihy od augustiniánskej mníšky Anny Kataríny Emmerichovej.

Dej filmu[upraviť | upraviť zdroj]

Film sa týka predovšetkým posledných 12 hodín Ježišovho života, počnúc modlením sa v Getsmenaskej záhrade a nespavosť Panny Márie, cez Kristovo utrpenie až po jeho Ukrižovanie a smrť a končí sa zmŕtvychvstaním Krista.[1] Vo filme je tiež zobrazené aj Ježišovo detstvo a ako už bol starší muž s jeho matkou Pannou Máriou, kázanie na hore, učenie dvanástich apoštolov, stretnutie hriešnice Márie Magdalény a Posledná večera. Dialógy sú v rekonštruovanej aramejčine, čiže v jazyku v akom rozprával Kristus a v latinčine, pričom pri filme sú iba titulky príslušného jazyka krajiny.

Natáčanie[upraviť | upraviť zdroj]

Film bol natočený vo filmovom štúdium Cinecittà v Ríme. Mel Gibson často diskutoval s niekoľkými teológmi a kňazmi. Počas natáčania bolo prítomných niekoľko kňazov, ktorí vysluhovali sviatosti. Počas natáčania zasiahol asistenta režiséra Jana Micheliniho dvakrát blesk, o niekoľko minút neskôr zasiahol aj Jima Caviezela.

Odozva[upraviť | upraviť zdroj]

Film sa stal komerčným hitom a zarobil viac, ako miliardu dolárov, pričom dostal najvyššiu tržbu neanglického filmu všetkých čias. Ide o najbrutálnejšie zobrazenie umučenia Krista v kinematografii.[2] Zároveň musel čeliť kritike kvôli možnému antisemitizmu.[3]

Vtedajší pápež Ján Pavol II. po jeho zhliadnutí vraj o ňom povedal: “Je taký, ako sa to stalo.”, čo sa však neskôr ukázalo ako nepravdivá informácia, ktorá mala iba poslúžiť producentom na propagáciu diela.[4] Pápež však v súlade so svojím názorom nikdy oficiálne stanovisko ku filmu nevydal, pretože každý má iné estetické normy.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Jim Caviezel Ježiš Nazaretský
Maia Morgenstern Panna Mária
Monica Bellucciová Mária Magdaléna
Hristo Naumov Shopov Pilát
Mattia Sbragia Kajfáš
Rosalinda Celentano Satan
Hristo Jivkov Ján
Francesco De Vito Peter
Luca Lionello Judáš Iškariotský

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Umučení Krista - iVysílání | Česká televize [online]. [Cit. 2023-04-13]. Dostupné online. (po česky)
  2. GAVLÁK, Matej. Gibsonovo pokračovanie filmu „Umučenie Krista“ bude zrejme zobrazovať aj Kristovo zostúpenie do pekla, či Luciferov pád… [online]. Christianitas, 2022-04-13, [cit. 2023-04-13]. Dostupné online.
  3. A decade later, 'The Passion' still raises questions of anti-Semitism [online]. www.ncronline.org, [cit. 2023-04-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. CNA. Pope John Paul endorses “The Passion of Christ” with five simple words [online]. Catholic News Agency, [cit. 2023-04-13]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]